Conectează-te cu noi

Naţional

Am intrat în Postul Paștelui, cel mai lung și mai aspru post. Ce fac credincioșii în această perioadă

Publicat acum

pe

Postul Paștelui cunoscut ca Postul Mare este cel mai lung și mai aspru post rânduit de Biserica Creștin Ortodoxă. Timp de 48 de zile, credincioșii nu au voie să mănânce de dulce și trebuie să fie mai buni cu cei din jur.

La sfârșitul secolului al III-lea, Postul Paștelui a fost împărțit în postul prepascal (Postul Paresimilor) care ținea până la Duminica Floriilor și Postul Paștilor (postul pascal), care ținea o săptămână, adică din Duminica Floriilor până la cea a Învierii Domnului. După Sinodul I ecumenic de la Niceea din anul 325 s-a decis ca durata Postului Paștelui să fie de șapte săptămâni, potrivit crestinortodox.ro.

Postul Paștelui începe pe 27 februarie 2023

Înaintea de sărbătoarea Învierii Domnului, creștinii ortodocși țin Postul Paștelui cunoscut ca cel mai lung post din an.

Potrivit calendarului creștin ortodox, în 2023, Postul Paștelui începe pe 27 februarie și se va încheia pe 15 aprilie. Pe 16 aprilie se va sărbători Paștele.

Spre deosebire de Postul Crăciunului, care este mai blând și are mai multe dezlegări la pește, Postul Paștelui este mult mai aspru.

În 2023, credincioșii pot mânca pește pe 25 martie, când se sărbătorește Buna Vestire, și pe 9 aprilie când este Duminica Floriilor.

Ce reguli respectă credincioșii ortodocși în Postul Paștelui

Postul Paștelui este o perioadă în care creștinii se pregătesc spiritual pentru sărbătoarea Paștelui. Își curăță trupul prin abținerea de la alimentele de origine animală și își curăță sufletul prin fapte bune.

În Postul Mare, creștinii nu au voie să consume carne și lactate și nici nu au voie să bea sau să fumeze. În Vinerea Marea se ține post negru, adică nu se mănâncă nimic, potrivit creștinortodox.ro.

De asemenea trebuie să se evite orice gând necurat sau gest nepotrivit față de cel apropiat sau de cei din jur.

În Postul Mare este bine să se facă și o slujbă de sfințire a casei. Enoriașii cheamă preotul acasă, unde are loc stropirea cu apă sfinţită a celor prezenţi şi a tuturor camerelor.

De asemenea, în postul Paștelui și în celelalte posturi mari din an nu se fac nunți.

În Săptămâna Patimilor credincioșii merg la biserică, unde se țin slujbe cunoscute sub denumirea de „denii”. Slujbele au loc în fiecare zi din Săptămâna Patimilor, începând cu Duminica Floriilor și până în Vinerea Mare, când se cântă Prohodul Domnului.

Credincioșii care au ținut post se pot spovedi și împărtăși în Săptămâna Patimilor, în Joia și Vinerea Mare sau sâmbătă, înainte de Învierea Domnului.

Cine este exceptat de la regula postului

Chiar dacă Biserica Ortodoxă Română le recomandă enoriașilor să țină Postul Paștelui, există câteva categorii de persoane cărora nu le este recomandat să țină post. 

Astfel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în ședința din 27 februarie 1956, ca următoarele categorii de persoane să primească dezlegare de la Postul Paștelui.

• Copiii mai mici de 7 ani;

• Copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 12 ani și credincioșii de orice vârstă, care au diverse afecțiuni medicale;

• Femeile însărcinate și cele care alăptează;

Paștele ortodox este sărbătorit pe 16 aprilie 2023

Potrivit calendarului ortodox, pe 16 aprilie 2023, creștinii sărbătoresc Paștele Ortodox.

În perioada sărbătorilor Pascale, angajații au patru zile de liber legal. Astfel, prima zi liberă este pe 14 aprilie în Vinerea Mare. Următoarele sunt pe 16 aprilie când se sărbătorește Paștele Ortodox și pe 17 aprilie, când este a doua zi de Paște.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER