Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Mamograf digital de ultimă generaţie la Spitalului de Boli Infecţioase Cluj-Napoca

Publicat acum

pe

mamograf-cluj

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, unitate medicală aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, a pus în funcţiune în cadrul Ambulatoriului Integrat din str. Moţilor nr. 19 un mamograf digital cu ecograf pentru ecografie mamară, aparat medical de ultimă generaţie în valoare totală de 1.055.000 de lei.

Mamograful se adaugă altor două aparate de înaltă performanţă achiziţionate în ultima perioadă din fondurile alocate de Consiliul Judeţean, respectiv un computer tomograf digital în valoare de 1.015.000 de lei şi un analizor biomolecular tip MALDI Biotyper pentru identificarea rapidă şi cu mare acurateţe a microorganismelor, în valoare de 676.000 de lei.

În ceea ce priveşte mamograful digital, scopul achiziţionării acestuia se referă la asigurarea pentru toate femeile care au nevoie de aceste servicii, de posibilităţi multiple de screening şi diagnostic.

Raţiunea care a stat la baza alocării de către Consiliul Judeţean a fondurilor necesare achiziţionării acestui extrem de performant mamograf se referă la faptul că, cel mai adesea, diagnosticarea precoce a acestei grave maladii care afectează tot mai multe femei înseamnă diferenţa între viaţă şi moarte”, a precizat în acest context Alin Tișe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

În prezent, mamografia este principala tehnică imagistică, nedureroasă, specifică pentru iradierea glandei mamare, care utilizează doze reduse de radiaţii X în vederea detecţiei precoce a cancerului de sân. Aceasta este singura metodă care poate vizualiza microcalcifierile, ce sunt asociate în proporţie semnificativă cu neoplasmele mamare.

Totodată, mamografia este principala metodă de screening mamar folosită pe plan mondial, fiind considerată “standardul de aur” înaintea apariţiei simptomatologiei clinice. De asemenea, ea este folosită şi în evaluarea pacientelor simptomatice, ca mijloc de diagnostic, precum şi în urmărirea pacientei cu neoplasm mamar în antecedente în vederea depistării unor eventuale recidive.

Această metodă se adresează, în principal, femeilor peste 40 de ani, cu risc scăzut şi mediu, pentru persoanele sub 40 de ani recomandându-se începerea evaluării glandei mamare cu ecografie mamară.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER