Conectează-te cu noi

Naţional

La noapte, România trece la ORA DE IARNĂ. Cum potrivim ceasurile

Publicat acum

pe

ora-de-vara

În fiecare an, la sfârşitul lunii octombire, mai exact în ultima noapte de sâmbătă spre duminică se trece la ora de iarnă.

În România, acest sistem a fost instaurat în anul 1932. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Aceasta practic a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a fost în vigoare. Abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu.

Până în 1983, trecerea la ora de vară se făcea în prima duminică a lunii aprilie, iar cea la ora de iarnă, în ultima sâmbătă a lunii septembrie. Din 1984 până în 1996, ora de vară era fixată pe ceas în ultima duminică a lunii martie, iar cea de iarnă, în ultima duminică a lunii septembrie. Odată cu anul 1997, însă, s-a stabilit o nouă regulă, care se aliniază celei respectate de majoritatea statelor lumii și care este valabilă și în prezent: la ora de vară se trece în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii martie, iar la cea de iarnă, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii octombrie.

În acest an vom trece la ora de iarnă în noaptea dintre 29 și 30 octombrie, adică în ultima duminică din această lună, când ora 4:00 va deveni ora 3:00. Astfel, ceasurile se vor da înapoi cu o oră.

Trecerea la ora de iarnă nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia acestora urmând a se efectua conform orarelor prevăzute în mersul trenurilor.

Trenurile de călători vor pleca din gări (stațiile din care se formează) după ora oficială de vară până în noaptea de 29/30 octombrie ora 4.00, care devine ora 3.00.

În noaptea de 29/30 octombrie 2016, când ora 4.00 devine ora 3.00, toate trenurile de calatori care au ora de plecare din stațiile de formare după ora 4.00 vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.

Trenurile de călători aflate în circulație după ora 4.00, ora oficiala de vara, vor opri în stațiile din parcurs stabilite, unde vor staționa până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanta scurta până la stația finala își vor continua mersul până la destinație.

Având în vedere că și în țările vecine trecerea de la ora de vara la ora Europei Orientale oficială se face în aceeași zi de duminică, 30 octombrie 2016, între stațiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria și Ucraina, trenurile vor circula după orele din Mersul de tren în vigoare.

Pentru informații actualizate despre circulația trenurilor, călătorii sunt rugați să consulte pagina de internet a companiei www.cfrcalatori.ro, sa ne contacteze la numărul de telefon 021/9521 (pentru traficul intern) sau sa se adreseze personalului nostru din stații”, precizează reprezentanții CFR Călători.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER