Social-Cultură
Militari din Dej, prezenți la parada militară de Ziua Națională a României de la Alba Iulia
Publicat acum
8 anipe
de
Dorin Cociș
Mai mulți militari din Dej au defilat ieri, cu ocazia Zilei Naționale a României, pe străzile din Alba Iulia.
Zece mii de persoane au asistat de Ziua Națională a României la parada militară desfășurată la Alba Iulia, la care au defilat peste 600 de militari și peste 65 de mijloace tehnice, din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații, potrivit Agerpres.
Comandantul ceremoniei a fost locțiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general de brigadă Nicolae Tonu, decorat, de-a lungul timpului, cu diferite distincții, ordine și medalii militare. El a prezentat onorul de pe un transportor amfibiu blindat de cercetare.
A deschis defilarea Drapelul de Luptă al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, urmat de Drapelul de luptă al Batalionului 811 Infanterie „Dragonii Transilvani” din Dej, unitate subordonată Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”.
Prin fața miilor de spectatori, mulți dintre ei urcați în copaci pentru a putea vedea parada, au defilat mai întâi, echipați în ținută mozaic de culori, tip deșert, militarii Batalionului 811 Infanterie Dej, prima structură din Armata României care a participat la misiunea de stabilizare și reconstrucție din Irak. A urmat detașamentul constituit din militari ai Batalionului 814 Tancuri „Mihai Vodă”, din Turda, participant la misiuni de stabilitate și reconstrucție în teatrele de operații din Bosnia, Kosovo, Irak și Afganistan.
La paradă a fost prezent și un detașament al Batalionului 26 Vânători de Munte „Avram Iancu” Brad, specializați pentru lupta în mediul montan și care și-au dovedit eficiența atât în teatrele de operații externe din Irak, Kosovo, Bosnia-Herțegovina și Afganistan, cât și pe platourile muntoase din China. Au urmat militarii Batalionului 55 Apărare Antiaeriană ‘Someș’ din Dej și Batalionului 315 Artilerie ‘Simion Bărnuțiu’ din Șimleu Silvaniei, urmați de cercetașii Batalionului 317 CC „Vlădeasa” din Cluj Napoca, specializați în alpinism, parașutism și scafanderie.
La paradă au fost prezenți și militarii Batalionului 136 Geniu „Apulum”, din Alba Iulia, specializați în executarea de lucrări de amenajare genistică și sprijin de geniu, precum și de la Centrul 346 Comunicații RMNC din Sebeș, structură care asigură comunicații de voce și date în zona centrală a Transilvaniei și sprijină autoritățile publice locale in cazuri de urgențe civile.
Din partea Ministerului Apărării au mai defilat detașamente ale Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu și Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, iar din partea MAI efective ale Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” din Cluj Napoca, Grupării de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu Mureș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Unirea Alba.
Au fost prezente și un detașament al SRI, de la Brigada Antiteroristă, precum și unul al Poliției Locale Alba Iulia.
Principalele „atracții” ale tehnicii de luptă au fost transportoarele blindate amfibii, tunurile antiaeriene și aruncătoarele de proiectile reactive. Muzica militară a fost asigurată de Divizia 4 Infanterie „Gemina”.
Numărul militarilor care au defilat este mult mai mic față de anul trecut, când au participat la parada de la Alba Iulia peste 1.200 de militari. După 1989 au fost organizate doar cinci parade militare la Alba Iulia de Ziua Națională, respectiv în 1997, 2003, 2005, 2014 și 2015. În 2007 și 2008 a avut loc doar câte o defilare militară, fără tehnică de luptă.
Sursa – Agerpres.ro