Social-Cultură
Parohia ”Adormirea Maicii Domnului” Dej II participă la Concursul ”Icoana și școala mărturisirii” – FOTO
Publicat acum
8 anipe
Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Dej II s-a inscris la concursul „Icoana si Scoala marturisirii” cu proiectul ”Sa devenim icoane vii ale credintei ortodoxe”.
La initiativa Patriarhului Daniel, Sfantul Sinod al BOR a aprobat ca anul 2017 sa fie declarat Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor si pictorilor bisericesti si Anul comemorativ Justinian Patriarhul si al aparatorilor Ortodoxiei in timpul comunismului, in Patriarhia Romana. Intre manifestarile culturale, programate cu prilejul anului omagial, se numara si acest Concurs National de Creatie “Icoana si Scoala marturisirii”, ca o preventie a abandonului scolar.
Parohia„Adormirea Maicii Domnului” Dej II s-a inscris la acest concurs la nivel de protopopiat cu proiectul ”Sa devenim icoane vii ale credinței ortodoxe”.
- Fiecare elev care va participa, va alcatui un portofoliu care sa contina o lucrare cu continut teoretic (sectiunea literara) si una cu caracter practic (din sectiunea artistica sau multimedia), dupa cum urmeaza:
- a)Sectiunea literara :
- a) O poezie despre viata de scolar a unui elev crestin;
- b) Un eseu /o compunere despre marturisirea credintei in societatea contemporana ( max.2 pag)
- c) O foaie parohiala/ buletin parohial/ articol de ziar pe tema concursului ;
- d) O scrisoare catre Dumnezeu despre viata mea ( in Scoala si Biserica) max.1 pagina;
- e) O rugaciune catre Dumnezeu pentru toti cei din scoala -( profesori si elevi)-
- b) Sectiunea artistica :
- a) O icoana a unui praznic imparatesc/ a unui sfant;
- b) Compozitie plastica;
- c) Mestesugarie ( sculptura, materiale neconventionale, mozaic, broderie, tesatura, origami etc.)
c)Sectiunea multimedia :a) Prezentari powerpoint despre:
– marturisitori ai credintei( persoane care au marturisit credinta in inchisorile comuniste, prezentari de locuri);
– arta icoanei (cum se picteaza o icoana, artisti/ iconari celebri);
- b) Interviu ( marturii de credinta; interviu cu un iconar);
- c) Film despre marturisirea credintei in inchisori / despre icoane.
Portofoliile depuse la Protopopiatul Dej vor fi evaluate de o comisie, urmând ca trei portofolii câștigătoare să fie trimise pentru evaluarea și premierea la nivel eparhial, în perioada 10-25 aprilie. Portofoliul câștigător (premiul I la nivel eparhial) va participa la ceremonia de premiere a concursului la nivel național, ce se va desfăşura în data de 21 mai, la București.
La începutul perioadei, copiii și tinerii de la Școala Gimnaziala Nr. 1 care fac parte din grupa de cateheza s-au întâlnit în luna februarie cu preotul Ioan Bolbos și profesoara de religie Cristina Sipos și au stabilit împreuna echipa, au conceput proiectul, s-au prezentat obiectivele, propunerile de activități și a rezultatele asteptate.
Cea mai importanta activitate a fost cea de creare de fonduri pentru derularea proiectului. Elevii au fost creativi și au confectionat martisoare și felicitări pentru 1 și 8 Martie pe care le-au valorificat și de asemenea au făcut produse de patiserie pe care le-au vândut în curtea școlii creandu-si astfel fondurile necesare. Au implicat în acțiunile lor părinții, colegii, comunitatea locala și parohiala.
Cultivarea si potentarea motivatiei si a autoeficacitatii copiilor aflati in risc de abandon scolar este CREATIA, iar activitatile de creatie contribuie la descoperirea si cultivarea unor aptitudini innascute ale acestor elevi carora le creste astfel increderea in sine si in valoarea actului educativ.
Accentul este pus pe preventie, intrucat preotul si dascalul de religie pot si sunt datori sa se implice activ atat in prevenirea cat si in reducerea ratei abandonului scolar.
În acest context, profesoara de religie împreuna cu elevii au împărțit fluturasi atat în școala cât și pe strada. Acestia contin indemnuri de a nu părăsi școala precum si importanța educatiei și invataturii. Cei care i-au primit, elevi și adulti, au fost receptivi și au înțeles mesajul promitand ca vor veni in ajutorul celor in situatia de a abandona scoala.
Ca sa facă școala mai atractiva, mai plăcută ochiului, elevii sa doreasca să vină la școala cu placere, acești tineri au început pictarea peretilor vechi ai cladirii scolii cu peisaje ale anotimpurilor, sub îndrumarea prof. de educatie plastica, Anca Bogdan. Cu siguranța ca atât la intrarea în școala din Dej, cât și în timpul pauzelor toți copiii stau cu plăcere si privesc atmosfera creata de peisajele peretilor.
Participantii la concurs vor ajuta colegii din școala care sunt cazuri de abandon scolar din diferite motive, cu rechizite, și vor fi alături de ei sustinandu-i si lamurindu-i de importanța invataturii.