Conectează-te cu noi

....

Social-Cultură

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, marcată mâine la Dej. Vezi programul

Publicat acum

pe

....

Asociația Culturală ”Kadar Josef” Dej organizează mâine, 15 martie, manifestări dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, eveniment de tradiție în municipiul nostru.

....

Evenimentul, organizat în colaborare cu Școala Generală Nr. 1, UDMR – Filiala Dej și Primăria, va debuta la ora 14 în Sala Festivă a Colegiului Național ”Andrei Mureșanu”, acolo unde elevii Școlii Generale Nr. 1 vor susține un program artistic. Ulterior, în jurul orei 15:30, cei care vor alege să răspundă ”prezent” invitației de a participa la comemorarea evenimentelor de la Revoluția din 1848 se vor deplasa la Monumentul ”Leu” de pe strada Țibleșului. Acolo se vor susține scurte alocuțiuni și se vor depune coroane.

La eveniment sunt așteptate diferite oficialități, consilieri locali, reprezentanţi ai cultelor romano catolic şi reformat, reprezentanţi ai filialelor locale ale partidelor politice, precum şi numeroşi invitaţi din comunitatea maghiară și nu numai.

Monumentul ”Leu” de pe strada Țibleșului din Dej a fost ridicat în memoria celor căzuţi în bătălia care a avut loc pe teritoriul oraşului, pe data de 24 noiembrie 1848, între revoluţionarii maghiari şi armata imperială austro-ungară.

Revoluția Maghiară din 1848 a fost un eveniment important al istoriei Ungariei din epoca modernă, considerat ca unul din fundamentele identității naționale a poporului maghiar. Conform Wikipedia, Revoluția a început pe 15 martie 1848, cu evenimente sângeroase în Pesta și Buda (demonstrații în masă care l-au forțat pe guvernatorul imperial să accepte toate cele cele 12 puncte ale actului revoluției), urmate de diverse răscoale în țară, care au permis reformiștilor maghiari să formeze noul guvern condus de primul ministru Lajos Batthyány. Acesta a adoptat o serie de reforme, cunoscute sub numele de Legile din Aprilie, care au creat un sistem politic democratic în Ungaria.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER