Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Școala Gimnazială Bobâlna, premii peste premii la Festivalul Bunătăților – FOTO

Publicat acum

pe

Elevii Școlii Gimnaziale Bobâlna au obținut numeroase premii la Festivalul Bunătăților, reușind nu mai puțin de cinci clasări pe podium.

Înclinaţiile spre păstrarea tradiţiilor populare locale devin tot mai puternice în judeţul Cluj. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Cluj, Școala Gimnazială ”Pelaghia Roșu” din Mărișel, Primăria şi Consiliul Local al comunei Mărişel  au organizat vineri, în 26 mai Festivalul Bunătăţilor în cadrul Proiectului Interjudeţean ”TEZAUR CULTURAL APUSEAN-PRACTICI ANCESTRALE ÎN CONTEXT CONTEMPORAN”.

La festivalul ajuns la cea de-a V-a ediție au participat aproximativ 300 de elevi însoţiți de părinți și de cadre didactice. Proveniți din peste 20 de școli din 15 județe ale țării, elevii participanți s-au întrecut în cadrul mai multor secțiuni, după cum urmează:

  • Creație literar-istorică – în această seţiune copiii au prezentat, în format video, monografiile localităţilor de provenienţă;
  • Creaţie artistică– în cadrul acestei secţiuni s-a desfasurat parada şi prezentarea costumelor populare tradiţionale şi parada cailor – concurs cai de frumuseţe la care  au participat  doar elevii din Mărișel;
  • Creație artă culinară– la această secţiune s-au  amplasat standuri cu produse tradiţionale agroalimentare naturale şi/sau conservate, iar elevii și părinții de la școala gazdă au gătit preparate tradiționale în aer liber.
  • Creație folclorică – tinerii au interpretat cântece populare și au prezentat dansuri tradiționale din zona de proveniență.
  • Arta fotografica-expoziții de fotografie cu imagini relevante din zona școlilor prezente

Elevii Şcolii Gimnaziale Bobâlna, coordonaţi de director prof. Şamşudean Flavia Alina, prof. Vescan Adina Simona şi prof. Molnar Gabriela au participat la toate cele cinci secţiuni și au obţinut următoarele premii:

Artă fotografică– LOCUL I
Concurs de interpretare cântece populare– LOCUL I
Expoziţie cu produse tradiţionale– LOCUL I
Parada şi prezentarea portului popular– LOCUL al III-lea
Monografia localităţii de provenienţă– LOCUL al III-a

”Folclorul este inima oricărei culturi. Şi dacă i-am invata pe copiii noştri versuri din cântecele vechi, colinde, paşi din dansul strămoşilor noştri, făcându-i să înţeleagă  că prezentul este valoros numai împreuna cu trecutul fiindcă astfel îmbinate prezintă o garanţie pentru cititor, înseamnă că am sădit în sufletele lor unul dintre cele mai alese sentimente. Valorificând cele învăţate în cadrul activităţilor desfăşurate, am observat că elementele de cultură şi tradiţie populară îi uneşte pe copii, îi sensibilizează şi îi bucură în acelaşi timp, creează armonie şi emoţie estetică puternică, impesionează pozitiv, deopotrivă, pe copii şi pe părinţi. Dacă la sat acest proces de transmitere este înlesnit de contactul direct cu tărâmul şi creaţia sa, la oraş sarcina revine profesorului care are datoria să- i apropie pe copii de valorile tradiţionale ale poporului român.

Ca profesor am considerat  si voi considera că orice copil trebuie educat pentru a fi un continuator al valorilor culturii populare. A vorbi despre recunoştinţă este un lucru plăcut şi amabil, a acţiona cu recunoştinţă este generos şi nobil, dar a trăi în recunoştinţă înseamnă a atinge Paradisul. Succesul nostru este rodul unei munci susţinute de o echipă excepţională”, a declarat prof. Gabriela Molnar.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER