Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Școala Gimnazială Bobâlna, premii peste premii la Festivalul Bunătăților – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Elevii Școlii Gimnaziale Bobâlna au obținut numeroase premii la Festivalul Bunătăților, reușind nu mai puțin de cinci clasări pe podium.

Înclinaţiile spre păstrarea tradiţiilor populare locale devin tot mai puternice în judeţul Cluj. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură care funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Cluj, Școala Gimnazială ”Pelaghia Roșu” din Mărișel, Primăria şi Consiliul Local al comunei Mărişel  au organizat vineri, în 26 mai Festivalul Bunătăţilor în cadrul Proiectului Interjudeţean ”TEZAUR CULTURAL APUSEAN-PRACTICI ANCESTRALE ÎN CONTEXT CONTEMPORAN”.

La festivalul ajuns la cea de-a V-a ediție au participat aproximativ 300 de elevi însoţiți de părinți și de cadre didactice. Proveniți din peste 20 de școli din 15 județe ale țării, elevii participanți s-au întrecut în cadrul mai multor secțiuni, după cum urmează:

  • Creație literar-istorică – în această seţiune copiii au prezentat, în format video, monografiile localităţilor de provenienţă;
  • Creaţie artistică– în cadrul acestei secţiuni s-a desfasurat parada şi prezentarea costumelor populare tradiţionale şi parada cailor – concurs cai de frumuseţe la care  au participat  doar elevii din Mărișel;
  • Creație artă culinară– la această secţiune s-au  amplasat standuri cu produse tradiţionale agroalimentare naturale şi/sau conservate, iar elevii și părinții de la școala gazdă au gătit preparate tradiționale în aer liber.
  • Creație folclorică – tinerii au interpretat cântece populare și au prezentat dansuri tradiționale din zona de proveniență.
  • Arta fotografica-expoziții de fotografie cu imagini relevante din zona școlilor prezente

Elevii Şcolii Gimnaziale Bobâlna, coordonaţi de director prof. Şamşudean Flavia Alina, prof. Vescan Adina Simona şi prof. Molnar Gabriela au participat la toate cele cinci secţiuni și au obţinut următoarele premii:

Artă fotografică– LOCUL I
Concurs de interpretare cântece populare– LOCUL I
Expoziţie cu produse tradiţionale– LOCUL I
Parada şi prezentarea portului popular– LOCUL al III-lea
Monografia localităţii de provenienţă– LOCUL al III-a

”Folclorul este inima oricărei culturi. Şi dacă i-am invata pe copiii noştri versuri din cântecele vechi, colinde, paşi din dansul strămoşilor noştri, făcându-i să înţeleagă  că prezentul este valoros numai împreuna cu trecutul fiindcă astfel îmbinate prezintă o garanţie pentru cititor, înseamnă că am sădit în sufletele lor unul dintre cele mai alese sentimente. Valorificând cele învăţate în cadrul activităţilor desfăşurate, am observat că elementele de cultură şi tradiţie populară îi uneşte pe copii, îi sensibilizează şi îi bucură în acelaşi timp, creează armonie şi emoţie estetică puternică, impesionează pozitiv, deopotrivă, pe copii şi pe părinţi. Dacă la sat acest proces de transmitere este înlesnit de contactul direct cu tărâmul şi creaţia sa, la oraş sarcina revine profesorului care are datoria să- i apropie pe copii de valorile tradiţionale ale poporului român.

Ca profesor am considerat  si voi considera că orice copil trebuie educat pentru a fi un continuator al valorilor culturii populare. A vorbi despre recunoştinţă este un lucru plăcut şi amabil, a acţiona cu recunoştinţă este generos şi nobil, dar a trăi în recunoştinţă înseamnă a atinge Paradisul. Succesul nostru este rodul unei munci susţinute de o echipă excepţională”, a declarat prof. Gabriela Molnar.

Social-Cultură

CNAM Dej | Clubul de robotică vrea să facă viziere pentru medici. Liceeni au nevoie de AJUTOR!

Publicat acum

pe

loading...

Clubul de Robotică Team VECTRON RO034 aparținând Colegiului Național ”Andrei Mureșanu” Dej și-a propus să realizeze viziere pentru medici.

În lupta cu COVID-19, cu ajutorul unei imprimante 3D, liceeni din Dej și-au propus să realizeze viziere pentru medici. Pentru aceasta, ei au nevoie de ajutor.

”Contribuie și tu la achiziționarea materiilor prime necesare și a imprimantei 3D (https://3d4all.ro/produs/imprimanta-3d-creality-ender-5/) de care au nevoie acești copii minunați!

Costul total pentru fabricarea primelor 100 de viziere este 3500 de lei (imprimanta 3D plus materiile prime). Imprimanta poate printa 9 viziere pe zi!

Donaţiile se pot face în contul RO72RNCB0108002702030001 deschis la BCR, FUNDATIA ANDREI MURESANU DEJ, strada 1 Mai nr 10, cont deschis la BCR DEJCOD FISCAL: 9855126”, se arată într-un anunț postat de CNAM Dej.

Continuă să citești

Social-Cultură

Medic militar stabilit în Dej de zeci de ani, în conducerea spitalului din Suceava – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Un medic militar stabilit în Dej de zeci de ani va face parte din echipa care va asigura managementul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.

Este vorba despre lt. col. Chioralia Dinu Ștefan, medicul șef al Brigăzii 81 Mecanizată Bistrița, cel care va fi director medical la spitalul din Suceava.

“Patru militari din Ministerul Apărării Naționale vor asigura managementul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Echipa, care va asigura managementul medical și operațional al unității sanitare, va fi constituită din manager – colonelul medic Daniel Derioiu, director medical – locotenent-colonel medic Dinu Chioralia, șef al logisticii – maior Lupașcu Bebi, iar ofițer de stat major locotenent-colonel Cristian Mihoci. Le dorim mult succes si îi asigurăm de respectul și prețuirea noastră! Multă sănătate, putere de muncă și tot respectul nostru!”, transmite Ministerul Apărării Naționale (MApN).

foto: arhivă personală | imagine preluată de pe dejulmeu.ro

Continuă să citești

Social-Cultură

Ioan Tecar, despre blocul V03 din Dej: ”Pentru noi și familia noastră nu a fost neapărat să facem un business acolo”

Publicat acum

pe

loading...

Omul de afaceri Ioan Tecar a fost întrebat, în cadrul unei emisiuni radio, despre achiziționarea blocului V03 de pe strada Crângului din Dej.

”Multe persoane din zona primarului știu modul prin care eu am participat la licitație la V03. Nu am avut nevoie de ea, am atâtea pe cap că numai de problema aceasta nu am avut nevoie. La un moment dat m-am gândit că totuși este prea mult să mai stea blocul acela acolo (…) Nici nu m-am gândit să particip la licitație, dar eu am considerat că trebuie făcut ceva acolo. Deja era un focar de infecție în centrul Dejului, când veneam cu o delegație din Italia, din Germania și le arătam orașul, nu știam pe unde să îi duc să nu vadă… și-am zis <<bun, participăm la licitație>> (…) Prioritatea zero pentru noi, și cred că și pentru autoritățile locale, a fost să-l dărâmăm și să igienizăm zona. Cel mai important astăzi asta este. Când am primit autorizația de demolare, a doua zi ne-am și apucat de demolat. Mergând mai departe, sigur că noi ne gândim să facem acolo și magazine, pe zona parterului, la demisol și o anumită zonă să fie parcări; eu cred că trebuie vreo 280-300 de parcări obligatoriu (pe lângă cele 80 care trebuie cedate gratuit Primăriei). Suntem în studiu, ne-am gândit să facem la nivelul parterului magazine și sus să fie un bloc cu apartamente. Avem deja făcută o machetă, dar dacă cineva are idei mai bune, are alte variante, noi cu mult drag le stăm la dispoziție. Pentru noi și familia noastră nu a fost neapărat să facem un business acolo”, a declarat Ioan Tecar, în cadrul emisiunii ”Cu cărțile pe față” de la Radio Fir.

Vă reamintim, blocul V03 s-a făcut una cu pământul, la jumătatea lunii martie. Detalii și imagini, AICI.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare