Conectează-te cu noi

Recomandări

TRADIȚIE DE RUSALII – Împănatul Boului, în localitatea Mănăstirea – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Obicei tradiţional în fiecare an, de Rusalii, în satul Mănăstirea fetele nemăritate se ”luptă” pentru a ţine în frâu un bou. Tradiţia spune că cea care reuşeşte să potolească boul se va mărita anul viitor.

An de an, de Rusalii, în localitățile din zona municipiului Dej, și nu numai, tinerele fete nemăritate participă la ”împănatul boului”, o tradiție păstrată de sute de ani. Astfel, în Mănăstirea, dar şi în sate precum Batin, Fizeşu Gherlii sau Mintiu Gherlii, fetele sunt puse la grea încercare: trebuie să stăpânească un bou împodobit cu ghirlande de flori, lăsat liber pe stradă.

”De când erau bunicii mei copii, e de peste 100 de ani.. E o sărbătoare pentru reculte, pentru belșug… […] Îmi amintesc de ea (de tradiție) de când eram eu copil, când era mama mea, bunicii… Eu aici am copilărit… E ceva inedit. Se spunea pe vremuri că fetele mai curajoase prindeau boul.. Băieții le ajutau… Cele care erau în frunte erau considerate cele mai bune și se măritau mai repede. Da, se măritau, se întâmpla… Maică-mea a participat când a fost tânără, da… E o sărbătoare care merită să se păstreze tot timpul…”, ne-a declarat o localnică.

Sărbătoarea începe imediat după ce sătenii ies de la biserică. În timp ce boul este împodobit cu ghirlande de flori, tinerele fete, îmbrăcate în straie populare, așteaptă cu nerăbdare începerea ”competiției”. Apoi, boul este lăsat liber pe ulița satului, în centru, iar fetele se ”luptă” – ajutate fiind, totuși, de feciori – să îl țină în frâu. Conform tradiției, fetele care au reuşit să stăpânească, chiar și pentru câteva secunde, se vor mărita în perioada următoare.

”E de mulți ani… Se zice că fetele care prind boul se mărită. Da, se mărită, la care le vine rândul… E o tradiție interesantă pentru cei care o văd pentru prima dată…  Eu știu de 50 și ceva de ani (tradiția). Eram copil… Are peste 100 de ani… Nu s-a schimbat, nu era atâta lume înainte…”, ne-a spus un bărbat din sat.

Anul acesta, una dintre participante a avut doar 14 ani. Nu a avut emoții, deși s-a aflat la prima sa experiență de acest gen. ”Nu, nu a fost greu, chiar deloc… E primul an (când am participat)… Cred că m-am descurcat cât de cât. Am avut puține emoții.. Boul a fost cuminte, cât de cât… Este o tradiție frumoasă și sper să meargă înainte… Nu știu cum e cu măritatul’…, ne-a povestit Alexandra Ciotlăuș, în vârstă de 14 ani.

În mai multe localități din zona municipiului Dej, între care și Mănăstirea, tinerii din localitate sunt costumați în draci și sunt udați de săteni cu găleți cu apă, chiar înainte de începerea sărbătorii ”împănatul boului”. Bătrânii din sat spun că obiceiul are o semnficaţie agrară cu scopul de a aduce ploile şi de a asigura fertilitatea solului şi prosperitatea recoltelor.

Tradiţia ”împănatului boului” se păstrează de sute de ani şi se transmite din generaţie în generaţie. ”De foarte, foarte mulți ani este această tradiție a localității Mănăstirea, care se sărbătorește de Rusalii. Este o sărbătoare de suflet pentru toți cetățenii comunei. An de an, tinerii din sat duc mai departe tradiția… Cine prinde boul de coarne, anul următor se va căsători, cam aceasta este ideea. […] Această sărbătoare se duce din fiu în tată, din tată în fiu… Ne bucurăm că tinerii, de la an la an, sunt tot mai mulți și se implică”, a declarat pentru Dej24.ro primarul comunei Mica, Tiberiu Zelencz.

Sărbătoarea de la Mănăstirea a fost un real succes, sute de oameni înfruntând temperaturile crescute pentru a se bucura de frumusețea acestei tradiții.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER