Conectează-te cu noi

Social-Cultură

INTERVIU – Delegație din India, vizită în Dej. Toate detaliile parteneriatului – FOTO

Publicat acum

pe

O delegaţie din India, formată din elevi şi profesori, se află zilele acestea în municipiul Dej, ca urmare a unui parteneriat între Liceul Teoretic ”Alexandru Papiu Ilarian”, Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” și un liceu din New Delhi.

Parteneriatul – care implică două școli din Dej, alături de liceul din India –  are ca obiective pregătirea tinerilor pentru a deveni ”cetățeni globali” prin însușirea unor informații și experiențe care să le dezvolte o perspectivă globală a lumii în care trăim, oferirea unor oportunități de a cunoaște viața reală a oamenilor din țările lor și nu în ultimul rând să își însușească elemente ale culturii și civilizației celor două țări.

Relația cu delegația indiană este mai veche, prof. Cornelia Platon fiind cea care a facilitat parteneriatul dintre Liceul Teoretic ”Alexandru Papiu Ilarian”, Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” Dej și liceul din New Delhi. Coordonatorul iEARN România, Cornelia Platon ne-a acord un scurt interviu și ne-a dat câteva detalii cu privire la parteneriatul dintre școli.

Cum ati inceput acest parteneriat?

In toamna anului trecut am fost contactata de doamna profesoara Komal Gurjal de la Scoala Internationala de Fete Sadhu Vaswani Shanti Niketan din New Delhi, o mai veche colaboratoare a mea in proiectul iEARN “Costume populare de pe glob”, solicitandu-mi sa concretizam colaborarea noastra printr-un parteneriat care sa includa si schimburi de elevi si profesori, mai concret vizite reciproce. Intrucat la momentul respectiv tocmai demarasem un parteneriat cu alte doua scoli din New Delhi (St. Mark’s Senior Secondary School Meera Bagh si St. Mark’s Girls Senior Secondary Shool), Colegiul National “Elena Cuza” din Bucuresti si Liceul Teoretic “Alexandru Papiu Ilarian” Dej si nu am dorit sa-i refuz rugamintea, am luat legatura cu doamna profesoara de limba engleza Gabriela Grosan de la Colegiul National “Andrei Muresanu” si am intrebat-o daca doreste sa intre cu un grup de elevi in acest parteneriat. Raspunsul din partea doamnei director a colegiului fiind pozitiv, am incheiat un memoramul de intelgere, mai concret un contract de parteneriat intre cele trei scoli.

Ce presupune mai concret acest parteneriat intre scolile din Dej si cea din India?

Parteneriatul are ca obiecive pregatirea tinerilor pentru a deveni cetateni globali prin insusirea unor informatii si experiente care sa le dezvolte o perspectiva globala a lumii in care traim, oferirea unor oportunitati de a cunoaste viata reala a oamenilor din tarile lor si nu in ultimul rand sa isi insuseasca elemente ale culturii si civilizatiei celor doua tari si sa-si dezvolte competentele de comunicare. Avem trei proiecte in care lucram in comun, fiecare scoala facilitand propriul proiect, astfel: scoala din India are un proiect despre refolosirea materialelor reciclabile, CNAM are un proiect despre probleme de interes ale tinerilor, iar elevii mei vor lucra in proiectul pe care il coordonez deja de 20 de ani, “Costume populare de pe glob”.

Unde se deruleaza aceste proiecte si cum procedati?

Munca in proiecte se desfasoara online, pe grupul de lucru pe care l-am creat pe Facebook si pe forumurile programului international iEARN in cazul proiectului meu. Fiecare partener are obligatia sa participe la proiectul fecarei scoli, astfel la finalul muncii in proiecte vom avea trei produse finite, concretizate intr-un format pe care urmeaza sa il decidem mai tarziu. Acesta poate fi o revista, o pagina web, un blog, etc.

Ce activitati ati desfasurat azi in scoala dvs?

Azi am avut planificate mai multe activitati, dar cea mai importanta a fost cea legata de proiectele noastre, am discutat ce am facut pana in acest moment si ce mai urmeaza sa facem pana la vacanta de iarna. Au fost primite cu caldura de catre doamna director Dorina-Emilia Gherman si apoi au vizitat scoala, iar dupa spusele si reactiile lor au fost foarte impresionate de tot ce au vazut. Punctul forte a fost centrul de documentare si informare, adica biblioteca scolii, unde au facut o multime de poze si au spus ca vor “fura” cateva idei de-ale doamnei bibliotecara Diana Budaceanu. De asemenea, doamna Komal, fiind profesoara de chimie, a fost deosebit de incantata de laboratoarele de chimie si de dotarea moderna a acestora si a purtat o discutie constructiva despre disciplina pe care ambele o predau.

Credeti ca ceea ce au vazut la cele doua licee a fost peste sau sub asteptarile lor?

Cu siguranta tot ce au gasit in scolile noastre a fost peste asteptarile lor, cel putin asa am constatat din unele discutii cu ele. Pot spune cu certitudine si din experienta avuta cu ceilalti parteneri indieni ca nu si-au imaginat ca avem scoli atat de bine echipate in Romania si elevi atat de bine pregatiti, care au putut comunica foarte bine cu ele.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER