Conectează-te cu noi

Naţional

ORA de IARNĂ 2017: Ceasurile vor fi date înapoi cu o oră. Când se va produce această schimbare

Publicat acum

pe

În fiecare an, la sfârşitul lunii octombire, mai exact în ultima noapte de sâmbătă spre duminică se trece la ora de iarnă. Printre consecinţele mai puţin cunoscute ale trecerii la ora de iarnă se numără o creştere reală a riscului de accidente rutiere.

În România, acest sistem a fost instaurat în anul 1932. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a fost în vigoare. Abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu.

Până în 1983, trecerea la ora de vară se făcea în prima duminică a lunii aprilie, iar cea la ora de iarnă, în ultima sâmbătă a lunii septembrie. Din 1984 până în 1996, ora de vară era fixată pe ceas în ultima duminică a lunii martie, iar cea de iarnă, în ultima duminică a lunii septembrie. Odată cu anul 1997, însă, s-a stabilit o nouă regulă, care se aliniază celei respectate de majoritatea statelor lumii și care este valabilă și în prezent: la ora de vară se trece în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii martie, iar la cea de iarnă, în ultima noapte de sâmbătă spre duminică a lunii octombrie.

Unele studii arată că, timp de câteva săptămâni după trecerea la ora de iarnă, se înregistrează o creștere a numărului de accidente de circulație, care vizează în special pietonii și bicicliștii. Fenomenul nu se datorează schimbării orei în sine, ci faptului că se întunecă tot mai devreme pe zi ce trece, complicând vizibilitatea pe străzi și șosele.

Pentru a diminua efectele cât mai mult, specialiştii fac câteva recomandări pentru a trece cu bine la ora de iarnă. Între acestea, reglarea ceasului în ajun. Persoanele supuse stresului pot simţi o stare de angoasă că urmare a posibilităţii de a uită să schimbe ora şi mai ales de faptul că trebuie să regleze ora la toate echipamentele electronice. Deşi majoritatea aparatelor (computere, televizoare, DVD) se reglează automat, ceasurile trebuie reglate manual şi este bine să se facă cu anticipaţie.

A schimbă ora în ajun prezintă avantajul de a obişnui organismul înainte de a se produce schimbarea.

O altă recomandare este de a merge la culcare cu o ora mai târziu sâmbătă seară. În acest fel, numărând aceleaşi ore de somn, trezirea de dimineaţă se va face la o ora considerată că obişnuită.

Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei, însoţită eventual de o senzaţie de disconfort şi chiar de dureri de cap. Pentru a depăşi această stare este nevoie de multă odihnă şi de necesitatea de a adopta un ritm de viaţă (muncă, ore de masă şi de culcare) ce corespunde trecerii la nouă ora. Simptomele vor trece în câteva zile sau în maximum câteva săptămâni.

În 2017 vom trece la ora de iarnă în noaptea dintre 28 și 29 octombrie, adică în ultima duminică din această lună, când ora 4:00 va deveni ora 3:00. Astfel, ceasurile se vor da înapoi cu o oră.

Trecerea la ora de iarnă nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia acestora urmând a se efectua conform orarelor prevăzute în mersul trenurilor.

În noaptea de 28 spre 29 octombrie, trenurile de călători vor pleca din gările în care se formează conform orei de vară, până la ora 4:00, care devine ora 3:00. Trenurile care au ora de plecare din gările în care se formează după ora 4:00, vor pleca la orele stabilite în mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de iarnă.

Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4:00, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din mersul trenurilor, conform noii ore. Trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER