Naţional
Modificări în Codul Rutier? Viteza maximă în localitate ar putea ajunge chiar și la 80 km/h
Publicat acum
7 anipe
de
Dorin CocișDeputatul PSD, Mihai Weber, a depus la Senat o iniţiativă legislativă prin care vrea să modifice viteza maximă de circulaţie pe drumurile naţionale, în interiorul localităţilor, de la 50 de km/h la 60 de km/h, exceptând oraşele şi municipiile, potrivit Mediafax.
În expunerea de motive, deputatul susţine că „Scopul acestei reglementări vizează fluidizarea traficului şi reducerea timpilor de condus pentru şoferi”.
De asemenea, el precizează că această reglementare ar reduce „semnificativ” timpul de transport al mărfurilor, astfel că ar ajuta transportatorii şi investitorii.
„Pentru restul participanţilor la trafic, persoane fizice, reducerea timpilor petrecuţi la volan, va avea ca urmare reducerea oboselii şi, ca urmare, o probabilitate mai mică de producere a unor evenimente în trafic”, se arată în documentul citat.
Totodată, deputatul PSD susţine că modificarea limitei de viteză în localităţi nu va dăuna siguranţei traficului, deoarece „avansul tehnologic şi noile tipuri de autovehicule dotate cu sisteme mai performante de frânare sunt în măsură să gestioneze viteze superioare în limită de siguranţă”.
Potrivit textului legislativ, „Limita maximă a vitezei de circulaţie pe drumurile naţionale şi europene, în interiorul localităţilor, va fi de 60 km/h, pentru toate categoriile de autovehicule. Pe anumite sectoare de drum din interiorul localităţilor, administratorul drumului poate stabili, pentru atovehiculele din categoria A şi B, o limită de viteză superioară, dar nu mai mult de 80 km/h”.
De la această prevedere ar urma să facă excepţie oraşele şi municipiile.
„Fac excepţie oraşele şi municipiile, unde limite de viteză mai mari de 50 de km/h se stabilesc numai cu avizul poliţiei rutiere”.
În prezent, limita maximă de viteză în localităţi este de 50 km/h.
Propunerea legislativă pentru modificarea art.49 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost înregistrată la Senat, Camera Deputaţilor fiind for legislativ decizional.
Sursa – Mediafax