Ştiri din zonă
Bistrița-Năsăud | PROTEST pe drumul unde un minor băut a provocat 3 accidente
Publicat acum
7 anipe
de
Dorin CocișPeste 200 de părinţi ai copiilor din comuna Tiha Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud, au protestat, duminică, în Mureşenii Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud, unde vineri seara un tânăr de 16 ani, a lovit trei grupuri de copii care ieşiseră la colindat, scrie Mediafax.
Oamenii s-au adunat duminică în curtea grădiniţei din Mureşenii Bârgăului şi au cerut autorităţilor să le facă trotuare. Copiii au purtat pancarte pe care scria “Vrem trotuare, nu să ne omoare”, „Viaţa are prioritate”, „E 576 – DN 17 pericol public”, dar şi mesaje pentru colegii lor răniţi în accident.
Copii au strigat, alături de părinţii lor “Vrem trotuare”.
“Este obligatoriu să se facă aceste trotuare măcar pe o parte a drumului dacă nu pe amândouă. De asta am ieşit în stradă. Asta vrem!”, a spus Ioana Praşca, o mămică revoltată.
Drumul Naţional 17 Cluj-Napoca – Bistriţa-Năsăud – Suceava a fost reabilitat în perioada 2004 – 2007, Compania Naţională de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi cheltuind la acea vreme peste un milion de euro pentru fiecare kilometru de drum modernizat.
Pe Valea Bârgăului, dintr-o greşeală de proiectare, au fost excluse de la execuţie trotuarele, cu toate solicitările făcute de autorităţile locale. De atunci, an de an, peste 2.000 de copii de pe Valea Bârgăului îşi pun în pericol viaţa în drumul spre şcoală sau spre grădiniţă. Copiii sunt nevoiţi să meargă pe marginea şoselei, ferindu-se cu greu din calea maşinilor care circulă cu viteză.
“Vrem să se facă odată dreptate în satul acesta şi în comuna asta. Drumul este internaţional, trece prin atâtea sate, iar copilul merge drept pe lângă roata TIR-ului când merge de la şcoala acasă sau când vine. Ne mor copiii din cauza conducerii, cineva trebuie să fie vinovat, cine a aprobat… Cine a făcut proiectul la drumul acesta… Cineva trebuie să răspundă odată! Ne dorim să se facă trotuare pe toată Valea Bârgăului. Dacă erau trotuare nu erau atât de mulţi copii loviţi”, a povestit Vasile Tomoroga, un tătic prezent la protest.
În curtea şcolii s-au adunat şi colegii Cristinei, o fetiţă de 14 ani, care a fost grav rănită în accidentul de vineri seara, şansele de supravieţuire fiind minime.
“Colega noastră Cristina, din clasa VIII-a, a fost accidentată în faţa bisericii şi acum se află în comă la Spitalul din Bistriţa. Puteam fi oricare dintre noi… Drumul este plin de tineri care beau şi ies cu maşinile… Se circulă pe marginea şoselei pentru că nu avem trotuare şi ne dorim să fie trotuare. De ani întregi se vorbeşte de asta însă nu se rezolvă nimic. Au fost multe accidente şi vor mai fi încă multe accidente până se vor face trotuare. Ieşi afară din casă şi nu ştii dacă te mai întorci”, povestesc colegele fetiţei accidentate.
Lângă grădiniţa din Mureşenii Bârgăului au ajuns şi cinci echipaje ale Poliţiei care au asigurat zona, intens circulată, pe perioada desfăşurării protestului, echipaje ale jandarmeriei şi ale mascaţilor.
“Pe tot Drumul Naţional 17 ar trebui să existe căi de acces pentru pietoni şi trotuare. Trebuie în primul rând ca să poată delimitata locul prin care se deplasează pietonii de locul prin care se deplasează autoturismele. Tragedia de vineri seara putea fi evitată cu siguranţă dacă erau trotuare. Conducătorul auto s-a deplasat doar pe partea carosabilă, fără să iasă din acest cadru. Acolo erau şi copii accidentaţi. Au fost aplicate amenzi pentru lipsa trotuarelor, dar nu pe acest tronson de drum pentru că lucrarea a fost executată conform studiului care s-a făcut la vremea respectivă, dar încercăm să remediem situaţia”, a declarat comisar şef Ciprian Buta şeful Poliţiei Rutiere Bistriţa-Năsăud.
Autorităţile locale au făcut demersuri încă din momentul în care lucrările de reabilitare a Drumului Naţional 17 era în proiectare, solicitând Companiei Naţionale de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi să ţină cont şi de faptul că sunt necesare amenajarea unor trotuare, însă la nimeni nu a ţinut cont de solicitări, iar drumul a fost executat şi recepţionat fără trotuare amenajate.
“De când s-a reabilitat drumul naţional, din 2006, circulaţia a crescut foarte mult şi acum nu se mai poate… Sunt în pericol nu numai copiii care merg la şcoală, ci şi adulţii. O să încercăm să facem trotuarele din bugetul primăriei, dar nu ştiu dacă este o măsură legală pentru că tot drumul este domeniu public al Companiei Naţionale de Drumuri Naţionale. Momentan ne împiedică să facem acest lucru un proiect privind introducerea apei şi canalizării în comună care este aprobat. Dacă vom face anul acesta trotuarele, la anul va trebui să venim să le spargem pentru că se face proiectul de apă şi canalizare”, a declarat Vasile Şut, primarul comunei Tiha Bârgăului.
O tânără de 16 ani a murit, iar patru copii şi o femeie au suferit răni grave, în urma unui accident produs pe acest drum de un şofer de 16 ani, băut şi fără permis.
Sursa – Mediafax
CITEȘTE ȘI:
Tragedie în Bistrița-Năsăud! Un minor beat a omorât o tânără de 16 ani și a rănit alți 5 pietoni