Social-Cultură
Ilustrul om politic și de stat Alexandru Vaida-Voevod, omagiat ieri la Bobâlna – FOTO/VIDEO
Publicat acum
7 anipe
de
Dorin CocișIlustrul om politic şi de stat Alexandru Vaida-Voievod a fost omagiat ieri în cadrul unei ceremonii organizate la Bobâlna de Instituţia Prefectului – Judeţului Cluj, în colaborare cu Primăria Comunei Bobâlna, cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Alexandru Vaida-Voevod” Cluj şi al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.
Evenimentul a debuatat la ora 12:00 la Monumentul Alexandru Vaida-Voevod situat în centrul localităţii, peste drum de Primărie, şi a cuprins prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă, intonarea Imnului Naţional al României, oficierea serviciului religios, alocuţiuni, depuneri de coroane şi jerbe de flori.
Conform Instituției Prefectului – Județului Cluj, manifestarea s-a înscris în seria de activităţi aniversare dedicate Centenarului Marii Uniri.
Evenimentul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de ÎPS Andrei, alături de mai mulți preoți, printre care și preotul protopop Ioan Buftea. Mitropolitul a vorbit ulterior puțin și despre personalitatea lui Alexandru Vaida-Voevod.
Au mai rostit alocuțiuni: conf. dr. Ioan Cârja – reprezentantul rectorului Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop; ing. Ioan Aurel Cherecheș – prefectul județului Cluj; Mircea Vaida-Voevod – nepotul lui Alexandru Vaida-Voevod și primarul comunei Bobâlna, Augustin Mureșan. Cel din urmă a oferit o diplomă de longevitate unei localnice care a împlinit 100 de ani de viață.
Prefectul Ioan Aurel Cherecheș i-a oferit profesorului Mircea Vaida-Voevod distincția „ONOARE PENTRU CLUJ 2018” pentru întreaga sa activitate culturală.
La această întâlnire au răspuns „prezent” și oficialitățile locale dejene, în frunte cu primarul municipiului Dej, ing. Morar Costan, viceprimarul Teodora Muncelean, deputatul Cornel Itu, dar și numeroși alți reprezentanți ai comunității locale.
La final, Grupul „OLPRETUL” al Școlii Gimnaziale Bobâlna, coordonat de prof. Adina Vescan, a susținut un scurt moment artistic. Evenimentul comemorativ s-a încheiat cu depuneri de coroane și jerbe de flori.
ACTUALIZARE: Deputatul Cornel Itu a transmis un comunicat de presă cu această ocazie:
”
La 27 februarie s-au împlinit 146 de ani de la nașterea unei personalități marcante în istoria țării noastre, Alexandru Vaida-Voevod. Marele om politic s-a născut în satul Olpret, astăzi Bobalna, o localitate din zona Dej, județul Cluj, pe care sunt mandru că o reprezint deja în al treilea mandat ca deputat.
Alexandru Vaida-Voevod s-a născut la sfarșit de secol al XIX-lea într-o familie veche și bogată, origine ce i-a permis accesul la o educație desăvarșită în țară și în străinătate. Chiar dacă a urmat Facultatea de Medicină din cadrul Universității din Viena, Alexandru Vaida-Voevod s-a dedicat vieții politice. A activat ca deputat în Parlamentul de la Budapesta, unde s-a distins ca unul din deputații cu vederi democratice.
A devenit cunoscut mai ales prin participarea sa la Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918, fiind unul dintre cei patru delegați ardeleni care au adus regelui Ferdinand I Rezoluția Unirii pentru a fi ratificată. A fost un apropiat și un colaborator de încredere atat a regelui Ferdinand I, cat și a regelui Carol al II-lea.
În anii care au urmat Marii Uniri, fiind un lider marcant al Partidului Național Țărănesc, este numit ministru de stat pentru Transilvania în primele guverne. A ocupat funcții politice importante, fiind în fruntea unor ministere precum Ministerul Afacerilor Străine, Ministerul de Interne, Ministerul Muncii, Sănătății și Ocrotirii Sociale și Ministerul Industriei și Comerțului.
Etapele pregătitoare instaurării regimului comunist în Romania au determinat înlăturarea acestuia de pe scena politică și arestarea lui la domiciliu pană la moartea sa din anul 1950, la varsta de 78 de ani.
Am susținut dintotdeauna necesitatea păstrării vie în memoria noastră a celor care au avut un aport considerabil în lupta pentru unitatea poporului roman, a celor care s-au implicat în păstrarea integrității și a stabilității politice naționale. Alexandru Vaida-Voevod a fost, fără doar și poate, una dintre aceste personalități cărora le datorăm respectul și amintirea continuă.
Cu acest prilej, la 3 ani dupa dezvelirea bustului lui Alexandru Vaida-Voevod la Bobalna, am fost printre oameni dragi sufletului meu, intr-o comunitate care pastreaza vie identitatea personalitatilor de valoare.
Dintotdeauna am fost atasat ideii de lupta pentru identitate nationala si unitatea poporului roman, iar cand afirm acestea, gandul ma duce direct spre oameni de valoare din zona noastra, asa cum sunt Alexandru Vaida-Voevod si Stefan Cicio-Pop. Iar acum, in anul in care sarbatorim Centenarul Marii Uniri, avem un excelent prilej de a-i aminti pe acestia care au avut un rol incontestabil in infaptuirea Unirii.
Dezvelirea bustului lui Alexandru Vaida-Voevod la Bobalna a fost un proiect de suflet, iar implicarea institutiilor publice in continuarea proiectelor de conservare a memoriei acestei personalitati politice nu poate decat sa imi aduca o satisfactie si mai mare”.