Ştiri din zonă
Educația financiară, o nouă materie în școlile din județul Cluj
Publicat acum
6 anipe
de
Dorin CocișElevilor din județul Cluj li se pregătește o nouă materie, care să-i învețe valoarea banului, cum pot fi aceștia planificați si cum să fie cheltuiți eficient, scrie Radio Cluj.
Orele de educație financiară urmează să fie introduse în școli, licee și chiar grădinițe, iar materia predată va fi adaptată pentru fiecare categorie de vârstă.
În cadrul unui proiect pilot, care va începe în semestrul doi, Inspectoratul Școlar va introduce aceste noțiuni în zece școli din Cluj-Napoca. În funcție de rezultatele de la clasă, din toamnă, proiectul va fi extins, iar educația financiară va fi introdusă ca materie opțională în toate unitățile de învățământ din județ.
Șeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, a precizat că proiectul pilot va cuprinde elevi de clasele a IX-a, a X-a și a XI-a.
„În primă fază discutăm de o pilotare pentru educație financiară. În a doua fază vom discuta și de cursul opțional. Intenția este să familiarizăm copiii, pentru că vorbim și de copii, discutăm și de tineri, cu toate aspectele pe care le implică educația financiară, care, normal, va fi adaptată de la copilul de grădiniță până la elevul de gimnaziu sau de liceu, în așa fel încât, începând în septembrie 2019, să putem oferi în școli, ca și opțional, educația financiară”, a declarat, potrivit sursei citate, Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj.
Cele zece școli în care se va preda educația financiară cuprind atât licee vocaționale, cât și tehnice sau cu profil uman. Printre acestea se regăsesc liceele Energetic, de Coregrafie, Lucian Blaga, George Barițiu, Emil Racoviță și Economic, dar și Colegiul Unitarian Janos Zsigmond, cu predare în limba maghiară.
Proiectul privind educația financiară în școli se derulează în parteneriat cu o bancă comercială, care asigură și pregătirea profesorilor.
Din partea băncii, coordonatorul programului este Nicoleta Deliu, care propune câteva principii de bază care să fie prezentate elevilor.
„Sunt patru principii care ar urmă să fie explicate: că trebuie să știe câți bani au, că sunt de la cei cinci lei primiți de la bunica, atunci când ești mic sau că este primul salariu, cum îi cheltuie – niciodată oamenii nu știu exact pe ce își dau banii -, după care trebuie să conștientizăm cu toții că în viață apar tot felul de evenimente neprevăzute, nașterea unui copil, se îmbolnăvește un membru al familiei, se strică mașina, evenimente plăcute sau neplăcute care atrag cheltuieli ce influențează viață financiară foarte mult și nevoia de a ne planifică banii, ca să reușim să facem mai mult cu ei. Am să vă dau un exemplu simplu: liceenii, în general, cu care am discutat până acum își doresc foarte mult un telefon mai bun, dar niciodată acest vis nu este pus pe hârtie. Telefonul acela costă, să zicem, 1.500 de lei și mi-l doresc peste 15 luni. Asta înseamnă că în fiecare lună trebuie să pun o sută de lei deoparte. De unde pot să fac rost de acești bani ca să-i pun deoparte? Acestea sunt cele patru principii pe care noi le învățăm la “Școala de bani”, pe care, mai apoi, le adaptăm la fiecare categorie de vârstă, în funcție de nivelul de înțelegere și de, evident, banii pe care copiii sau tinerii îi au”, a declarat Nicoleta Deliu.
În prima fază, noțiunile de educație financiară urmează să fie explicate în timpul orelor de dirigenție. Din anul școlar următor, această materie, la fel ca și educația juridică, urmează să fie introdusă în programa școlară, ca și curs opțional, în toate unitățile de învățământ din județ.
Radio Cluj