Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Educația financiară, o nouă materie în școlile din județul Cluj

Publicat acum

pe

loading...

Elevilor din județul Cluj li se pregătește o nouă materie, care să-i învețe valoarea banului, cum pot fi aceștia planificați si cum să fie cheltuiți eficient, scrie Radio Cluj.

Orele de educație financiară urmează să fie introduse în școli, licee și chiar grădinițe, iar materia predată va fi adaptată pentru fiecare categorie de vârstă.

În cadrul unui proiect pilot, care va începe în semestrul doi, Inspectoratul Școlar va introduce aceste noțiuni în zece școli din Cluj-Napoca. În funcție de rezultatele de la clasă, din toamnă, proiectul va fi extins, iar educația financiară va fi introdusă ca materie opțională în toate unitățile de învățământ din județ.

Șeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, a precizat că proiectul pilot va cuprinde elevi de clasele a IX-a, a X-a și a XI-a.

În primă fază discutăm de o pilotare pentru educație financiară. În a doua fază vom discuta și de cursul opțional. Intenția este să familiarizăm copiii, pentru că vorbim și de copii, discutăm și de tineri, cu toate aspectele pe care le implică educația financiară, care, normal, va fi adaptată de la copilul de grădiniță până la elevul de gimnaziu sau de liceu, în așa fel încât, începând în septembrie 2019, să putem oferi în școli, ca și opțional, educația financiară”, a declarat, potrivit sursei citate, Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Cele zece școli în care se va preda educația financiară cuprind atât licee vocaționale, cât și tehnice sau cu profil uman. Printre acestea se regăsesc liceele Energetic, de Coregrafie, Lucian Blaga, George Barițiu, Emil Racoviță și Economic, dar și Colegiul Unitarian Janos Zsigmond, cu predare în limba maghiară.

Proiectul privind educația financiară în școli se derulează în parteneriat cu o bancă comercială, care asigură și pregătirea profesorilor.

Din partea băncii, coordonatorul programului este Nicoleta Deliu, care propune câteva principii de bază care să fie prezentate elevilor.

Sunt patru principii care ar urmă să fie explicate: că trebuie să știe câți bani au, că sunt de la cei cinci lei primiți de la bunica, atunci când ești mic sau că este primul salariu, cum îi cheltuie – niciodată oamenii nu știu exact pe ce își dau banii -, după care trebuie să conștientizăm cu toții că în viață apar tot felul de evenimente neprevăzute, nașterea unui copil, se îmbolnăvește un membru al familiei, se strică mașina, evenimente plăcute sau neplăcute care atrag cheltuieli ce influențează viață financiară foarte mult și nevoia de a ne planifică banii, ca să reușim să facem mai mult cu ei. Am să vă dau un exemplu simplu: liceenii, în general, cu care am discutat până acum își doresc foarte mult un telefon mai bun, dar niciodată acest vis nu este pus pe hârtie. Telefonul acela costă, să zicem, 1.500 de lei și mi-l doresc peste 15 luni. Asta înseamnă că în fiecare lună trebuie să pun o sută de lei deoparte. De unde pot să fac rost de acești bani ca să-i pun deoparte? Acestea sunt cele patru principii pe care noi le învățăm la “Școala de bani”, pe care, mai apoi, le adaptăm la fiecare categorie de vârstă, în funcție de nivelul de înțelegere și de, evident, banii pe care copiii sau tinerii îi au”, a declarat Nicoleta Deliu.

În prima fază, noțiunile de educație financiară urmează să fie explicate în timpul orelor de dirigenție. Din anul școlar următor, această materie, la fel ca și educația juridică, urmează să fie introdusă în programa școlară, ca și curs opțional, în toate unitățile de învățământ din județ.

Radio Cluj

Ştiri din zonă

Zona Metropolitană Cluj, supravegheată cu ajutorul dronelor – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

loading...

Având în vedere contextul epidemiologic actual, precum și necesitatea unei monitorizări cât mai stricte a respectării măsurilor impuse de autorități pentru împiedicarea răspândirii COVID-19, Instituția Prefectului – Județul Cluj, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, anunță implementarea unui Plan de măsuri pentru supravegherea prin fotografiere și videofilmare aeriană a Zonei Metropolitane Cluj, cu ajutorul aeronavelor fără pilot (dronelor).

Se vor urmări, în principal, următoarele aspecte:

  • Verificarea respectării dispozițiilor referitoare la condițiile de părăsire a domiciliului, carantină și izolare la domiciliu;
  • Obținerea de date referitoare la aglomerări de persoane în zone importante ale municipiului Cluj-Napoca (parcuri, zone de agrement, piețe agroalimentare, intrări sau parcări ale supermarket-urilor);
  • Dimensionarea corespunzătoare a efectivelor angrenate în misiuni de menținere a ordinii publice;
  • Prezența activă în teren și asigurarea vizibilității poliției și a celorlalte instituții de aplicare a legii, în vederea creșterii sentimentului de siguranță al cetățenilor.

”Popularizarea unor astfel de metode de verificare și acțiune folosind tehnologia avansată are scopul de a transmite populației un mesaj ferm de descurajare a nerespectării dispozițiilor cuprinse în ordonanțele militare, pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și pentru combaterea ilegalităților de orice fel.

Totodată, prin intermediul acestui sistem de supraveghere se transmit și mesajele audio de informare, care în prezent sunt difuzate din autospeciale poliției.

Locațiile de acțiune vor fi stabilite zilnic, în funcție de mai mulți indicatori specifici, pentru a permite o acoperire cât mai fidelă a teritoriului selectat.

La acțiuni vor participa polițiști din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca și ai Serviciului Criminalistic, polițiști locali, jandarmi și personal MAPN, sprijiniți de un specialist civil, care va gestiona activitățile de fotografiere, videofilmare și de transmitere a acestor date la sol. Aspectele de interes operativ vor fi transmise Dispeceratului Poliției Municipiului Cluj-Napoca pe canalele stabilite.

Toate înregistrările foto-video efectuate cu ocazia acțiunilor descrise în prezentul plan sunt proprietatea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și nu sunt destinate publicității, iar imaginile surprinse vor fi prelucrate și stocate cu respectarea prevederilor legale referitoare la protecția datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date”, transmite prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Drumul județean 161, asfaltat. CJ Cluj: ”Asigură accesul mult mai rapid către Dej, Gherla sau Cluj-Napoca” – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Consiliul Județean Cluj anunță că a finalizat lucrările de asfaltare pe drumul județean 161 (DN 1C) – Dăbâca – Panticeu.

A fost, astfel, asfaltat un sector de drum în lungime de peste 11 kilometri, de la kilometrul 17+000 până la kilometrul 28+030.

Importanța acestor lucrări e dată de faptul că DJ 161 face joncțiunea cu drumul național DN 1C, lucrările recent finalizate urmând să asigure accesul mult mai rapid și mai ușor către Cluj-Napoca, Gherla şi Dej”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj:

”În același timp, lucrările vizează și completarea acostamentelor, curățarea șanțurilor și a rigolelor, desfundarea podețelor, urmând a fi finalizate prin realizarea de marcaje și semnalizare rutieră”, transmite CJ Cluj.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Pompierii clujeni se confruntă cu o creștere a numărului de incendii de vegetație. APELUL făcut de ISU Cluj – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

În ultima perioadă, pompierii clujeni s-au confruntat cu o creștere semnificativă a numărului de incendii, generate de arderile de vegetație uscată scăpate de sub control.

”Este o situație care revine în fiecare an și care reprezintă un pericol real pentru bunurile oamenilor, fondul forestier sau zonale protejate care sunt în vecinătatea terenurilor pe care se manifestă aceste arderi scăpate de sub control.

În ultima săptămână echipajele ISU Cluj au acționat pentru stingerea a 34 de incendii, provocate, în mare parte, de neglijența celor care curăță terenurile agricole sau pășuni, fără a respecta măsurile minime de apărare împotriva incendiilor, care se impun în astfel de situații.

Arderile din ultima săptămână au cuprins suprafețe care cumulează sute de hectare, au distrus case de vacanță sau anexe gospodărești și multe dintre acestea au avut loc în vecinătatea fondului forestier. Din păcate, a fost înregistrat și un deces al unui bărbat din municipiul Dej, care a încercat să stingă un astfel de incendiu până la sosirea pompierilor.

De cele mai multe ori, aceste incendii izbucnesc simultan, în locații greu accesibile din afara localităților, iar dislocarea forțelor de intervenție în zonele respective poate afecta timpul de răspuns în cazul urgențelor majore, care pot apărea între timp. De asemenea, nu putem să nu amintim de risipa de resurse care o presupun toate aceste intervenții din cauza acțiunilor iresponsabile a câtorva persoane.

Atragem încă o dată atenția asupra faptului că igienizarea terenurilor agricole și a pășunilor se realizează cu respectarea regulilor de prevenire și stingere a incendiilor, iar nerespectarea acestora se sancționează cu amenzi de până la 2500 lei, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 537 din 2007, iar dacă se pune în pericol fondul forestier, amenda poate urca până la 5000 de lei, conform Legii nr. 171 din 2010.

Arderile de vegetație uscată pentru igienizarea terenurilor agricole sau a pășunilor se realizează doar după ce se obține permisul de lucru cu focul, eliberat, prin grija primarului, de către șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență sau persoana desemnată în acest sens.

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, reamintim cetățenilor, ca în cazul efectuării lucrărilor de igienizare prin arderea resturilor vegetale, este obligatoriu să supravegheze arderea în permanență și să se asigure că jarul este stins în momentul finalizării lucrării. De asemenea, trebuie asigurate mijloacele de primă intervenție pentru stingerea flăcărilor, dacă acestea scapă de sub control, cum ar fi lopeți, măturoaie, lăzi cu nisip, găleți sau rezervor cu apă, ș.a. Este imperioasă respectarea distanțelor de siguranță față de locuințe, anexe gospodărești, depozite de furaje, plantații, păduri, căi de circulație, rețele electrice, rețele de telefonie, sonde, conducte ce transportă gaze și lichide combustibile a generat în unele situații, pe lângă pagube materiale și efecte cum ar fi scoaterea din funcțiune a instalațiilor electrice, de telefonie ori a afectat desfășurarea în bune condiții, a circulației rutiere, periclitând siguranța participanților la trafic.

Arderea miriștii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

a) condiții meteorologice fără vânt;

b) parcelarea miriștii în suprafețe de maximum zece hectare, prin fâșii arate;

c) izolarea zonei de ardere față de căi de comunicație, construcții, culturi agricole vecine, instalații, fond forestier, prin executarea de fâșii arate;

d) desfășurarea arderii numai pe timp de zi;

e) asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;

f) asigurarea, pentru suprafețe de ardere mai mici de cinci hectare, a substanțelor și mijloacelor de stingere necesare;

g) asigurarea, în cazul suprafețelor de ardere mai mari de cinci hectare, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare și a personalului de deservire.

Arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

– condiții meteorologice fără vânt;

– colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată;

– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de 5 metri;

– desfășurarea arderii numai pe timp de zi;

– asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

– supravegherea permanentă a arderii;

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

În zona de siguranță a căii ferate, vegetația uscată și resturile vegetale se curăță obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor.

Zona de siguranță a drumurilor naționale și județene se curăță obligatoriu de vegetația uscată și resturile vegetale de către administratorii acestora și, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.

Pentru prevenirea unor eventuale accidente de circulație, urmare a scăderii vizibilității în timpul utilizării focului deschis, lucrările de igienizare se vor efectua în prezența permanentă a unei persoane în zona drumurilor publice.

Utilizarea focului deschis nu se admite la distanțe mai mici de 40 metri față de locurile cu pericol de explozie: gaze și lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 metri față de materiale sau substanțe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton, asfalt, bitum, ulei, etc.”, transmite ISU Cluj.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare