Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Clujenii vor fi testaţi gratuit pentru depistarea hepatitei C!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă

50.000 de persoane din România vor beneficia de teste rapide gratuite pentru depistarea hepatitei C, în cadrul unui proiect iniţiat de Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie, care se va derula până în luna august, transmite Mediafax.

„Proiectul integrat de testare-diagnostic-tratament pentru subiecţii cu risc crescut de hepatita C” a fost lansat la Timişoara, de Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie.

Proiectul în cadrul căruia sunt puse la dispoziţie 50.000 de teste rapide pentru depistarea hepatitei C se va derula până în luna august a acestui an, în patru unităţi medicale din ţară. Este vorba de Institutul Clinic Fundeni, institutele regionale de gastroenterologie şi hepatologie din Cluj-Napoca şi Iaşi, precum şi Clinica de Gastroenterologie a Spitalului Judeţean Timişoara.

Efectuarea acestui test durează cinci minute, iar persoanele interesate nu au nevoie de un bilet de trimitere pentru a beneficia gratuit de astfel de analize.

„La ora actuală, în lume şi în România există medicamente care vindecă definitiv, în 12 săptămâni, hepatita C. În România avem 50.000 de astfel de teste la dispoziţie. Oricine se poate testa gratuit, ultrarapid, o înţepătură în deget şi în cinci minute afli dacă ai virusul C. Într-o săptămână începi terapia şi în 12 săptămâni poţi fi vindecat”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, medicul Ioan Sporea, din cadrul Centrului Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Timiş.

În cadrul proiectului vor fi oferite şi consumabilele necesare pentru ca pacienţii care se adresează celor patru spitale din Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara să poate fi testaţi, iar cei depistaţi cu hepatita C să fie imediat evaluaţi şi trataţi.

Potrivit reprezentanţilor Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, România are cea mai mare prevalenţă a infecţiei cu virusul hepatic C din Europa, 2,5 la sută, cu peste 550.000 de persoane viremice. Pentru că infecţia este una asimptomatică, majoritatea pacienţilor infectaţi nu ştiu că suferă de o astfel de afecţiune. În România, la sfârşitul anului 2015, rata de diagnostic era de 10 – 20 la sută, iar rata de tratament de aproximativ 2 la sută.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER