Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Miroși urât sau ești îmbrăcat cu haine murdare în autobuz? Te-ai putea alege cu o amendă!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Călătorii din autobuze care poartă haine murdare sau transportă obiecte care emană un miros deranjant pentru ceilalți călători pot fi amendați. Aceasta este una din noutățile regulamentului transportului comun din orașul Cluj-Napoca, supus dezbaterii publice. Regulamentul nu mai era actualizat din anul 2004, iar între timp situația s-a schimbat, susțin inițiatorii acestuia.

Dacă urci în mijlocul de transport cu îmbrăcăminte murdară şi urât mirositoare sau dacă faci gesturi obscene şi insulţi şoferii şi controlorii de bilete rişti să primeşti o amendă usturătoare, scrie monitorulcj.ro.

Potrivit municipalităţii, normele de conduită pe mijloacele de transport în comun nu au fost actualizate din 2004, iar situațiile întâlnite pe teren nu mai corespund cu vechiul regulament.

Cele mai importante modificări se referă la faptul că cei care călătoresc cu mijloacele de transport în comun cu haine murdare sau urât mirositoare pot fi sancționați cu amendă între 100 și 200 lei. La fel, cei care transportă alimente sau materiale cu mirosuri neplăcute care deranjează călătorii vor fi și ei sancționați. De asemenea, şi cei care arată semne obscene sau înjură vor fi aspru sancţionaţi, mai scrie sursa citată.

Noul regulament prevede drepturile şi obligaţiile călătorilor, a Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca, dar şi a controlorilor.

Documentul menţionează că urcarea şi coborârea călătorilor se face numai în staţii, urmând ca urcarea să se facă pe uşile din faţă şi coborârea pe uşile din spate.

Potrivit documentului citat, se interzice călătorilor, printre altele, să urce, să coboare, să ţină deschise ori să forţeze deschiderea uşilor în timpul mersului mijlocului de transport în comun, să călătorească pe scări sau pe părţile exterioare ale caroseriei unui mijloc de transport în comun, să arunce din mijlocul de transport public orice fel de obiecte sau substanţe, să deranjeze conducătorii mijloacelor de transport public, să insulte, să aibă o atitudine jignitoare sau să molesteze organele de control şi conducătorii auto.

Călătorii sunt obligaţi să-şi asigure stabilitatea în timpul mersului mijlocului de transport public folosind barele şi mânerele special amplasate în interior, să plătească costul călătoriei şi să-şi procure cu anticipaţie titlul de călătorie pe liniile de transport ale CTP Cluj-Napoca SA, să obţină confirmarea achiziţionării titlului de călătorie prin SMS înainte de urcarea în mijlocul de transport în comun, să-şi valideze titlul de călătorie în staţie sau imediat după urcare, să prezinte titlul de călătorie valabil la solicitatea organului de control, să prezinte organului de control actul de identitate la solicitarea acestuia, să nu aducă prejudicii bunurilor şi echipamentelor din dotarea serviciuui de transport public, să nu deterioreze mijloacele de transport”, menţionează municipalitatea.

De asemenea, călătorii trebuie să aibă un comportament civilizat în raport cu organul de control, cu personalul CTP şi cu ceilalţi călători şi să aibă o ţinută vestimentară care să nu deterioreze starea de curăţenie a mijlocului de transport public de persoane.

Călătorii mai trebuie să folosească telefonul mobil astfel încât să nu deranjeze pe ceilalţi călători sau/şi conducătorul auto.

Trebuie plătit bilet şi pentru bagaje!

Dacă va fi adoptat, noul regulament mai prevede că în mijloacele de transport public se interzice transportarea de mărfuri şi bunuri, iar bagajele sunt admise numai dacă nu depăşesc volumul a două locuri, pentru acestea călătorul fiind obligat să deţină titlu de călătorie. Pentru bagajele cu volum mic, care se ţin în mână, nu se percepe taxă.

De asemenea, este interzisă transportarea de materiale sau substanţe inflamabile, radioactive, toxice, butelii de aragaz, bidoane cu benzină, obiecte voluminoase şi transportarea materialelor care ar putea produce neajunsuri celorlalţi călători prin mirosul emanat sau prin riscul de a se murdări.

Cerşitul, lipirea de afişe în interiorul sau exteriorul mijlocului de transport, comercializarea oricăror mărfuri sau obiecte, murdărirea şi degradarea mijlocului de transport, inscripţionarea cu vopsea, carioca, grafitti, sprijinirea de geamuri, uşi şi pe pliurile burdufului sau fumatul şi utilizarea ţigărilor electronice în mijlocul de transport, călătoria în stare de ebrietate, ocuparea locurilor rezervate pentru femei gravide, copii mici, persoane cu dizabilităţi şi bătrâni în cazul în care în mijlocul de transport au urcat astfel de călători sunt, de asemenea, interzise.

Cu excepţia câinilor, transportarea de păsări şi animale vii rămâne interzisă. Transportarea pisicilor este permisă numai cu cuşcă sau geantă de transport pentru animele, iar transportarea animalelor de companie mici, altele decât câinii şi pisicile, este permisă numai în geantă, cuşcă sau alt accesoriu de transport special.

Printre obligaţiile CTP Cluj-Napoca SA se numără: să asigure condiţiile de execuţie a transportului în condiţii de regularitate, siguranţă şi confort, să nu permită transportul călătorilor decât pe bază de titlu de călătorie valabil, să pună în circulaţie mijloace de transport public în stare tehnică corespunzătoare, curate, dezinfectate, ventilate pe timp călduros.

Obligaţiile şoferilor

Noul regulament vine cu obligaţii şi pentru conducătorii troleibuzelor şi autobuzelor.

Să respecte cu stricteţe graficul de circulaţie, traseul şi oprirea în staţiile stabilite, să oprească pentru urcarea sau coborârea călătorilor numai în staţiile desemnate ca atare, să deschidă uşile numai după ce mijlocul de transport a fost oprit în staţie, să închidă uşile numai după ce s-au asigurat că pasagerii au coborât sau au urcat, să nu pornească din staţii atunci când persoane în vârstă, femei cu copii mici, persoane cu dizabilităţi, femei gravide sunt în apropierea mijloacelor de transport având clar intenţia de a urca, să nu vorbească la telefonul mobil în timpul conducerii mijlocului de transport public cu excepţia situaţiilor în care se folosesc dispozitive de tip «mâini libere», să nu fumeze în cabina de conducere, să aibă o atitudine cuviincioasă faţă de călători”, menţionează documentul citat.

Obligaţiile controlorilor

Controlorii de bilet vor trebui să îi oblige pe cerşetori să coboare din mijlocul de transport public, să se poarte cuviincios cu toţi călătorii, să aibă o ţinută decentă şi un limbaj civilizat în timpul actului de control, iar în cazul în care călătorii contravenienţi refuză să prezinte actul de identitate sau manifestă agresivitate de limbaj şi/sau fizică să solicite intervenţia organelor abilitate.

Nou regulament vine şi cu o serie de amenzi dacă nu va fi respectat.

Constituie contravenţii călătoria fără bilet, abonament, card de călătorie contactless valabil deţinute, cu bilet nevalidat sau falsificat, folosirea abonamentelor de călătorie de către alte persoane decât titularii acestora, refuzul călătorului de a prezenta organului de control titlul de călătorie valabil, refuzul călătorului de a prezenta organului de control actul de identitate. În acest caz, pentru identificarea călătorului, organul de control poate apela la poliţie, jandarmi sau poliţişti locali”, mai menţionează noul regulament.

De asemenea, transmiterea, primirea şi folosirea biletelor validate deja într-un mijloc de transport de către călătorii care coboară, respectiv cei care urcă pentru justificarea de către aceştia a călătoriei pe care o efectuează, introducerea şi transportul de către călători a bagajelor voluminoase (biciclete, saci, lăzi etc), transportul de materiale sau alimente cu mirosuri neplăcute care deranjează călătorii, urcarea în mijlocul de transport cu îmbrăcăminte murdară şi/sau urât mirositoare, cerşitul, urcarea în stare de ebrietate sau consumul de băuturi alcoolice în mijlocul de transport în comun, proferarea de injurii, insulte, expresii sau gesturi obscene la adresa călătorilor şi/sau conducătorilor auto şi atitudinea jignitoare, insultarea sau molestarea organelor de control constituie contravenţii.

În aceste cazuri, amenzile sunt 100 şi 500 de lei.

Pagubele provocate de călători şi constatate de organele de controle ale CTP Cluj-Napoca vor fi suportate de cei care le-au produs. Călătorii contravenineţi, care prin faptele lor provoacă imobilizrea mijloacelor de transport, sunt obligaţi să plătească despăgubiri calculate în raport cu durate de staţionare din vina lor Călătorii care au fost prinşi fără bilet pot achita pe loc contravaloarea unui bilet la tariful de 50 de lei. Acest bilet este valabil doar pentru călătoria până la capătul liniei cu mijlocul de transport în care s-a constatat contravenţia”, mai menţionează noul regulament.

Noul regulament s-a aflat în dezbatere publică până în 14 martie. El a putut fi consultat pe site-ul Primăriei. Regulamentul final va fi supus votului consilierilor locali.

Ştiri din zonă

Beclean | Bărbat beat și fără fără permis, prins la volan

Publicat acum

pe

loading...

Ieri, în cadrul activităților preventive desfășurate, polițiștii din Beclean l-au oprit în trafic, pentru control, pe un bărbat de 33 de ani, din Tărpiu. Acesta conducea un autoturism pe DN17, prin orașul Beclean.

Bărbatul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind de peste 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat şi i s-au recoltat mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei. De asemenea, în urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că bărbatul nu este posesor de permis de conducere și nu are dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

Cercetările continuă în cadrul unui dosar penal, pentru conducerea unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice și fără permis de conducere.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Figa | A MINȚIT polițiștii că a fost agresat, rămânând fără telefon, bani și carduri

Publicat acum

pe

loading...

La data de 23 mai, un tânăr de 18 ani, din Figa, a sesizat prin SNUAU 112 faptul că, în timp ce se deplasa cu bicicleta spre domiciliu, a fost oprit de o persoană necunoscută care l-a agresat și care i-a sustras telefonul, suma de 780 de lei, carduri și documentul de identitate.

Polițiștii din Beclean au deschis un dosar penal, iar în urma primelor verificări efectuate, a reieșit faptul că sesizarea tânărului este nereală. Au fost găsite o parte din bunuri, la un loc indicat de acesta, iar ulterior, acesta a recunoscut faptul că ar fi cheltuit banii.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de inducerea în eroare a organelor judiciare.

Art. 268 din Codul Penal pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sesizarea penală, prin denunț sau plângere, cu privire la existența unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârșirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând ca aceasta este nereală.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Exercițiul internațional RAILEX, desfășurat la Cluj-Napoca, a luat sfârșit – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Exercițiul internațional RAILEX IX desfășurat la Cluj-Napoca, s-a încheiat ieri, după ce au fost simulate mai multe situații tactice de către echipele de intervenție din Bulgaria, Cehia, Ungaria și Portugalia, alături de echipe din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Cluj și din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca.

Polițiștii din 14 state membre ale Asociației Polițiilor Feroviare din Europa – RAILPOL au dezbătut subiecte de siguranță și securitate în domeniul transporturilor feroviare pe plan european, în situații privind suporteri violenți, atacuri cu arma, blocarea trenurilor, demonstrații, săvârșite in trenurile de călători sau în stațiile de cale ferată.

Pentru antrenarea deprinderilor, efectivele implicate au desfășurat exerciții în care au simulat intervenția în cazuri de tulburare a ordinii și liniștii publice, sesizări privind existența unei explozii în tren, suspect înarmat cu un cuțit, manifestându-se agresiv într-un vagon de tren, lupte între suporterii echipelor rivale, atacul protestatarilor/greviștilor asupra forțelor de ordine precum și măsurile ce trebuie luate pentru siguranța călătorilor în sistemul transporturilor feroviare în astfel de situații.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare