Administraţie
Primăria Dej: Măsuri ce se impun pentru prevenirea incendiilor la miriști si vegetație uscată
Publicat acum
5 anipe
Primăria Municipiului Dej transmite, printr-un comunicat de presă, măsuri ce se impun pentru prevenirea incendiilor la miriști și vegetație uscată.
1. În vederea diminuării fenomenului de incendiere a vegetației uscate de pe terenurile agricole și a posibilității de propagare a focului la gospodării cetățenești și fond silvic, vă readucem în atenție prevederile Ordinului comun al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și ministrului mediului și pădurilor nr. 30/147 din 2010 pentru aprobarea bunelor condiții agricole și de mediu în România:
- „Nu este permisă arderea vegetației pajiștilor permanente”.
- „Nu este permisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil”.
2. Pentru acțiunile de igienizare care se efectuează în gospodăriile cetățenești veți avea în vedere respectarea prevederilor O.M.A.I. nr. 579/2008, pentru aprobarea Dispozițiilor generale de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea de miriști, vegetație uscată și resturi vegetale, astfel:
- executarea arderii se va executa în condiții meteorologice fără vânt și la distanțe de siguranță de construcții;
- colectarea în grămezi a vegetației uscate și a resturilor vegetale în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată;
- supravegherea permanentă a arderii;
- asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- primarii sunt obligați să aducă la cunoștința cetățenilor prevederile generale și specifice care trebuie sa fie respectate când execută arderi de vegetație uscată și resturi vegetale.
3. Membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgentă vor desfășura activități de informare preventivă a populației referitor la regulile mai sus precizate.
4. Vă reamintim pe această cale prevederile Legii nr.307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, art. 7 „În cazul incendiilor produse la păduri, plantații, culturi agricole, miriști, pășuni și fânețe, persoanele aflate în apropiere au obligația să intervină imediat cu mijloacele de care dispun, pentru limitarea și stingerea acestora” și art.14, lit.c), privind atribuțiile primarului: „coordonează organizarea permanentă a intervenției în caz de incendiu la nivelul unității administrativ-teritoriale, asigură participarea la intervenție a serviciului voluntar de urgență cu mijloacele din dotare și conducerea intervenției, până la stingerea incendiului ori până la sosirea forțelor inspectoratului”.