Conectează-te cu noi

Naţional

Tradiții și obiceiuri de Ignat. Ce este interzis să faci azi, 20 decembrie

Publicat acum

pe

Ziua de Ignat sau Ignatul porcilor, cum este cunoscut în popor, este ziua în care, conform tradiției, este sacrificat porcul din bătătură din care se pregătesc apoi toate preparatele pentru masa de Crăciun.

Tradiția tăierii porcului în preajma sărbătorii Nașterii Domnului este întâlnită în marea majoritate a zonelor din tara noastră. De obicei, ziua când se înjunghie porcul este 20 decembrie, atunci când în calendarul ortodox este trecut Sfântul Ignatie Teoforul.

În credinţa vechilor daci, porcul era sacrificat ca simbol al divinităţii întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstiţiul de iarnă (ziua de 21 decembrie). Pentru a veni în ajutorul Soarelui, oamenii sacrificau porci. După aceea, ziua începea să crească şi Crăciunul devenea o sărbătoare a luminii şi a vieţii, conform volumului ”Cartea de Crăciun” (Sorin Lavric, Editura Humanitas, 1997).

În desfăşurarea sacrificării porcului se respectau anumite condiţii de timp şi spaţiu. Sacrificarea nu putea fi începută înainte de ivirea zorilor şi nici nu putea depăşi apusul soarelui. Trebuia să aibă loc pe lumină, întrucât numai lumina putea ţine la distanţă, prin puterea ei arzătoare, spiritele malefice care ar putea anula virtuţile sacrificiului. Pe de altă parte, locul ales pentru sacrificarea porcului era supus unui ritual de purificare, fiind tămâiat şi stropit cu apă sfinţită, pentru a îndepărta duhurile necurate.

Există, în tradiţia românească, unele obiceiuri legate de Ignat. Astfel, în ajunul Ignatului se fierbe grâu, capul familiei îl tămâiază şi îl binecuvântează. Din acest grâu fiert mănâncă toţi membrii familiei, iar ce rămâne se dă dimineaţa la păsări.

Conform tradiției, înainte de începerea tăierii porcului, porcul este însemnat cu o tăietură în formă de cruce pe frunte și pe spate și se spune “În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Amin!”. Porcul nu mai primește mâncare cu o zi înainte, pentru ca mațele să fie cât mai ușor de curătat. La sărbătoarea de Ignat, cei care taie porcul sunt doar bărbații, iar cel care taie porcul trebuie să fie un om curat, iar gospodăria în care este sacrificat trebuie să fie sfințită. Femeile nu au voie să participe la tăierea porcului, nici să se uite, deoarece, fiindu-le milă, se spune că animalul nu poate muri. Femeile își intră în rol la sărbătoarea de Ignat în momentul în care trebuie să pregătească bucatele.

După ce animalul a fost tăiat, carnea în casă trebuie adusă pe rând. Întâi căpățâna cu râtul înainte, pentru a avea parte de noroc locuitorii casei. Se spune că dacă vezi sânge în ziua de Ignat ești ferit de boli.

Tăierea porcului este singura activitate permisă în ziua de Ignat. Astfel, este interzisă prestarea altor munci – spălatul, cusutul sau măturatul casei. Conform obiceiului, sacrificarea porcului nu poate fi începută înainte de ivirea zorilor şi nici nu poate depăşi apusul soarelui.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER