Eveniment
Se desființează o clasă de la LAPI Dej. Părinții nemulțumiți au semnat o petiție. Numeroși elevi sunt afectați
Publicat acum
4 anipe
După ce Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Cluj a decis să desființeze o clasă de a IX-a de la Liceul Teoretic ”Alexandru Papiu Ilarian” Dej, peste 100 de părinți care au copii în clasa a VIII-a au semnat o petiție prin care își exprimă nemulțumirea față de această decizie.
Recent, conducerii Liceului Teoretic ”Alexandru Papiu Ilarian” Dej i s-a comunicat de către Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Cluj că trebuie să desființeze o clasă de a IX-a din cauză că a scăzut numărul de elevi de la clasa a VIII-a, comparativ cu anii anteriori, atât pe municipiul Dej, cât și în zonele limitrofe. Pusă în fața faptului împlinit, directorul Dorina Gherman a decis să renunțe la clasa de științe ale naturii (biologie-chimie). Aceasta a explicat pentru Dej24.ro hotărârea luată:
”Ni s-a solicitat de la IȘJ Cluj să renunțăm la o clasă de a IX-a. Evident că am întrebat pe ce criterii s-a luat această decizie și mi s-a transmis că pe baza unor criterii foarte transparente, care au vizat în special rezultatele la examenele naționale. În aceste condiții, am decis desființarea clasei de științe ale naturii, având în vedere următoarele: la clasa de mate-info se intră cu cele mai mari medii și în plus CNAM a renunțat la o astfel de clasă în favoarea uneia de științe-sociale (rămânând astfel doar două clase de mate-info pe Dej); apoi, clasa de franceză a fost ”tăiată” în urmă cu patru ani și în plus, anul trecut, am primit certificarea de învățământ de excelență în limba franceză. Am fost puși în fața faptului împlinit și astfel am fost nevoiți să renunțăm la clasa de biologie-chimie. Noi am înțeles în prima fază situația, dar după ce s-a aprobat scăderea numărului de elevi pe clase – prin care la nivel de Dej s-ar fi recâștigat o clasă – nu am înțeles de ce aceasta nu a mai fost realocată Papiului. Dintr-o localitate unde sunt două licee teoretice și două tehnologie, tocmai un liceu cu promovabilitate de peste 90% în fiecare an la BAC, care este singurul liceu cu filieră atât teoretică, cât și vocațională, trebuia sacrificat și a doua oară…”, ne-a explicat Dorina Gherman.
Ulterior, și părinții elevilor din clasa a VIII-a, din Dej și împrejurimi, au încercat să înduplece conducerea inspectoratului școlar să își schimbe decizia desființării unei clase de a IX-a de la LAPI.
Răspunsul primit nu a fost cel așteptat, dimpotrivă: ”În momentul de față, nu se justifică suplimentarea planului de școlarizare, pentru anul școlar 2021-2022, având în vedere scăderea numărului de elevi la clasa a VIII-a, comparativ cu anii anteriori, atât pe municipiul Dej, cât și pe zonele limitrofe. În urma verificării efectivelor de elevi înscriși în clasa a VIII-a în anul școlar 2020-2021 pe zone, precum și luarea în considerare a unui număr estimativ pentru cei care vin din alte județe, sau chiar din străinătate, s-a constatat că: numărul claselor nu poate fi același cu cel din anul curent, deoarece clasele realizate ar fi sub limita admisă de lege. Numărul claselor a IX-a, respectiv al locurilor alocate pentru anul școlar 2021-2022 sunt la concordanță cu numărul elevilor clasei a VIII-a din anul școlar 2020-2021. Repartiția claselor a IX-a pe profilul/specializări la unitățile de învățământ liceal din municipiul Dej s-a realizat ținând cont de rezultatele acestora de la examenele naționale de bacalaureat”, a informat inspectorul școlar general, Marinela Marc.
Nemulțumiți fiind de răspunsul primit de la IȘJ Cluj, peste 100 de părinți au semnat o petiție:
”Ca urmare a răspunsului negativ pe care l-am primit în urma solicitării reintroducerii clasei de ştiinţe ale naturii de la LAPI Dej, pe motivul scăderii numărului de elevi de clasa a VIII-a din acest an şcolar, comparativ cu anii precedenţi, venim cu solicitarea de a fi luată în considerare dorinţa copiilor şi a părinţilor de a opta pentru una din clasele cu profil teoretic din oraşul nostru. Înţelegem că anul acesta există un număr mai mic de elevi decât în anii precedenţi, dar considerăm nejustificată decizia dumneavoastră de a desfiinţa clasa de ŞTIINŢE ALE NATURII de la L.A.P.I. Dej cu atât mai mult cu cât, anul acesta cea de-a doua clasă de matematică-informatică de la C.N.A.M. Dej a fost înlocuită cu clasa de ştiinţe sociale. De asemenea, în acest an şcolar s-a luat şi decizia reducerii numărului de elevi în clasă de la 28 la 26 la profilul teoretic şi de la 28 la 24 la profilul tehnologic. Ne arătăm, pe această cale, îngrijorarea de a nu beneficia de un număr suficient de locuri la profilele teoretice – în special real, copiii noştri fiind în dezavantaj faţă de generaţiile anterioare. Noi, părinţii elevilor din clasa a VIII-a din Dej, am realizat un sondaj din care reiese foarte clar tendinţa spre profilul teoretic şi în special pentru clasa de ştiinţe ale naturii de la L.A.P.I. Dej”, se arată în petiție.
În plus, aceștia consideră că generația copiilor lor este ”văduvită” din mai multe puncte de vedere:
- este prima generație care lucrează pe noua programă școlară și în niciun an școlar nu a beneficiat de manuale mai devreme de începutul semestrului II
- elevii s-au pregătit online pentru Evaluarea Națională aproape un an de zile, fiind îngreunat astfel procesul de învățare
- Evaluarea Naţională de anul acesta se va organiza după programe noi şi o structură nouă a subiectelor finalizată abia în cursul lunii noiembrie
- desființându-se clasa de biologie-chimie de LAPI Dej, respectiv ”transformarea” clasei de la CNAM, s-a redus cu aproape 60 numărul copiilor de la profilul real, în condițiile în care pe piața muncii din județul Cluj cea mai mare solicitare este pentru acest profil
- numărul de locuri de la profilul real, din oraș, se mai reduce cu câteva locuri având în vedere scăderea numărului elevilor din fiecare clasă (până la 26)
Având în vedere că IȘJ Cluj a motivat desființarea clasei prin ”scăderea numărului de elevi de la clasa a VIII-a, comparativ cu anii anteriori, atât pe municipiul Dej, cât și în zonele limitrofe”, părinții dejeni solicită să li se prezinte statistica pe baza căreia s-a luat decizia.
”Având în vedere că anul 2020 i-a obligat pe copiii din clasa a VIII-a să învețe doar online, pe o programă nouă, ținând cont de restricțiile impuse și tot ce a însemnat pandemia COVID-19, consider că IȘJ Cluj ar putea reveni asupra deciziei. În varianta actuală, profilul real ar fi văduvid cu două clase și profilul uman ar crește cu una, în condițiile în care pe piața muncii din Cluj se cer IT-iști, ingineri – inclusiv în bio-chimie și cadre medicale. Mai mult decât atât, în anii precedenți, când a doua clasă de mate-info de la CNAM s-a transformat în socio-umane, a crescut numărul copiilor din Dej care au optat fie pentru licee din Gherla, fie pentru transferul în clase de real din oraș, suprapopulându-le. În condiții de pandemie, avem încredere că nici IȘJ, nici conducerea vreunui liceu din Dej nu dorește ca fenomenul navetei să capete amploare”, ne-a declarat unul dintre părinții nemulțumiți.
Și primarul municipiului Dej, Morar Costan a fost sesizat în acest caz. ”Organizarea catedrelor în sistemul de învățământ este de competența Ministerului Educației și Cercetării. Fiind însă o situație care privește o instituție de învățământ din Dej și copii ai noștri, situație care mi-au sesizat-o mai mulți părinți, am luat legătura cu directorul Liceului Teoretic <<Alexandru Papiu Ilarian>>, Dorina Gherman și cu Inspectorul General al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Marinela Marc. Potrivit inspectorului general, numărul claselor de liceu se stabilesc în funcție de numărul de elevi din clasa a VIII-a. Cum la Dej, Cluj și în toată țara, numărul elevilor de clasa a VIII-a în acest an, este mai redus, s-a luat decizia reducerii numărului de clase a IX-a, decizie care din păcate afectează și municipiul Dej”, a precizat pentru Dej24.ro edilul din Dej.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în Dej și împrejurimi, nu uita să dai LIKE paginii de facebook Dej24.ro!