Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

A murit Preasfinţitul Vasile Someşanul, fost episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului

Publicat acum

pe

Preasfinţitul Vasile Someşanul, fost episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a murit, azi, la vârsta de 72 de ani.

Înmormântarea fostului episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului va avea loc luni, a transmis Basilica.ro.

Preasfinţitul Vasile Someşanul s-a născut în 30 decembrie 1948, în Cluj, din părinţii Constantin şi Rozalia Flueraş, muncitori. A urmat şcoala generală în Mănăştur, Şcoala profesională „16 Februarie” din Cluj, la absolvirea ei angajându-se la Uzina „16 februarie”. În paralel a urmat cursurile serale la Liceul Nr. 12 din Cluj, unde a obţinut şi bacalaureatul.

În anul 1972 s-a înscris la Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu, unde în 1976 a obţinut şi licenţă în Teologie.

În 27 noiembrie 1976 a fost hirotonit preot celib pe seama Parohiei Tureni, Protopopiatul Turda, judeţul Cluj, iar la scurtă vreme a fost detaşat ca preot slujitor la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, din cartierul Grigorescu, municipiul Cluj-Napoca.

După alte câteva luni, a fost numit preot slujitor la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Mănăştur, din Municipiul Cluj-Napoca. În anul universitar 1990-1991 a fost şi duhovnic-asistent la Institutul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, iar în 25 martie 1995 a fost tuns în monahism la mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba-Iulia.

În februarie 1994, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Bartolomeu l-a numit Eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Cluj-Napoca şi exarh al mănăstirilor din Eparhia Vadului, Feleacului şi Clujului; a fost hirotesit apoi şi în rangul de arhimandrit. În vara anului 1998 a fost numit Episcop vicar al Eparhiei Clujului şi hirotonit arhiereu în 15 august 1998, la Mănăstirea Nicula.

La finalul anului 2019 s-a retras din activitatea administrativă, continuându-şi activitatea pastorală şi duhovnicească.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER