Conectează-te cu noi

Naţional

A patra zi de discuţii în coaliţie despre buget. Guvernul va adopta, vineri, proiectul

Publicat acum

pe

FOTO - Mediafax
FOTO – Mediafax

Liderii coaliţiei de guvernare, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, se reunesc pentru a patra zi consecutiv la Parlament pentru a discuta despre bugetul pentru 2019. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că proiectul va fi adoptat în şedinţa de vineri a Guvernului, scrie Mediafax.

Încă de la începutul săptămânii au avut loc întâlniri zilnice, la Parlament, între preşedinţii PSD şi ALDE, UDMR, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici şi alţi membri din conducerea partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu în vederea găsirii unui consens în ceea ce priveşte bugetul pentru acest an.

Premierul Viorica Dăncilă a luat parte doar la discuţiile de duminică, pe buget, în şedinţa CEx al PSD, şi la întâlnirea de luni a coaliţiei, şeful Executivului efectuând o vizită miercuri şi joi la Bruxelles.

Ea a participat, miercuri, la conferinţă despre combaterea antisemitismului organizată de România şi ulterior a prezentat priorităţile Preşedinţiei Consiliului UE, în cadrul sesiunii plenare a Comitetului European al Regiunilor (CoR). Dăncilă are, joi, întrevederi bilaterale cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Şeful Executivului a declarat, miercuri, într-o intervenţie telefonică de la Bruxelles la România Tv, că atâta timp cât bugetul pe anul 2019 nu este mai mic decât cel de anul trecut, nu există un pericol să nu fie adoptat şi că acesta intră în şedinţa de Guvern de vineri.

Liviu Dragnea a participat joi, alături de ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici la şedinţa Asociaţiei Municipiilor din România. La întâlnire a fost prezent şi primarul general al Capitalei Gabriela Firea. La finalul întrevederii, preşedintele PSD a spus că primăriile vor avea venituri cel puţin la nivelul celor din 2018.

Dragnea a adăugat că, spre deosebire de anii anteriori, va exista o creştere de 27% pe toată administraţia locală din cotele defalcate din impozitul pe venit şi din TVA, iar la nivelul Capitalei să se hotărască în ce mod se împart banii cu primăriile de sectoare, recomandând edililor o întâlnire cu ministrul de Finanţe. Liderul PSD a precizat că după cum va decide Primăria Generală şi cele de sector aşa vor fi aprobate sumele atunci când proiectul de buget va ajunge la Parlament.

Liderul social-democraţilor a mai anunţat că proiectul de buget urmează să fie adoptat, vineri, de către Guvern şi ulterior va intra în procedură parlamentară.

Primarul Sectorului 3 Robert Negoiţă a declarat, după ce întâlnire la AMR cu Liviu Dragnea şi cu Eugen Teodorovici, că va mai exista o discuţie la Ministerul de Finanţe, subliniind că abordarea a fost greşită la întâlnirea de miercuri, în sensul că primarilor li s-a spus că nu pierd bani faţă de 2018.

Pe de altă parte, primarul Aradului şi membru al Asociaţiei Municipiilor din România, Gheorghe Falcă, a declarat miercuri seara, după patru ore de discuţii la care a fost prezent şi Liviu Dragnea, că administraţiile locale vor avea de suportat o mare povară financiară în plus şi că cetăţenii sunt cei care vor plăti.

Referitor la buget, Guvernul are în lucru varianta de a distribui către administraţiile locale cote părţi din impozitul pe venit au spus surse politice, pentru MEDIAFAX.

Potrivit surselor, în cadrul discuţiilor despre bugetul pentru 2019, în ceea ce priveşte sumele pentru administraţiile locale, a fost abordat modul de repartizare a sumelor colectate din impozitul pe venit la nivelul fiecărui judeţ.

Astfel, Execuivul ar avea în vedere următoarea variantă de lucru: 60% din impozitul pe venit sa fie direcţionat catre primarii, 15% din impozitul pe venit sa fie direcţionat către consiliile judeţene, 20% din impozitul pe venit sa fie direcţionat in vederea echilibrării bugetelor locale şi 5% din impozitul pe venit sa fie direcţionat in mod egal către judeţe de către ministerul Finanţelor.

După întâlnirea de miercuri cu primarii de municipii, Liviu Dragnea şi ministrul Eugen Teodorovici s-au reîntors la Parlament, unde au mai avut o rundă scurtă de discuţii cu liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

Surse politice au relatat, pentru MEDIAFAX, că Dragnea le-a prezentat bugetul primarilor de municipii, iar în discuţiile pe care le-au avut le-a transmis că la administraţia centrală rămân cheltuielile sociale, iar ceea ce este pe minus va fi acoperit de stat. De asemenea, banii pentru studiul de fezabilitate pentru Autostrada Unirii vor fi incluşi în proiectul de buget au adăugat sursele menţionate.

Privitor la proiectul de buget, Liviu Dragnea a declarat, după şedinţa de duminică a CEx al PSD, că intenţionează ca o sumă importantă din fondurile serviciilor secrete să ajungă la Sănătate, pentru programele destinate copiilor, precum alocarea de vitamina D sau schemele pentru diabetici.

Bugetele Serviciului Român de Informaţii, al Serviciului de Informaţii Externe, al Serviciului de Protocol şi Pază şi al Servicului de Telecomunicaţii speciale au creşteri, conform proiectului de buget cuprinse între 4,8% şi 69% faţă de anul trecut.

Conform proiectului, bugetul SRI este de 2,4 miliarde lei, cu o creştere de 4,8% faţă de anul trecut, cel al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale de 604 milioane lei, cu o creştere de 69%, bugetul SPP de 233 milioane lei, în creştere cu 20% iar bugetul SIE de 309 milioane lei, în creştere cu 8,5%.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER