Naţional
Ai prin casă pești de cristal sau bibelouri comuniste? Pot deveni piese de muzeu
Publicat acum
7 anipe
de
Dorin CocișCarpete cu Răpirea din serai, obiecte legate de religie, pești de cristal și alte bibelouri din perioada comunistă se numără printre cele peste 200 de exponate ale Muzeului Kitsch-ului românesc, care se deschide vineri în Centrul Vechi al Capitalei, scrie Agerpres.
Potrivit unui comunicat, noul muzeu de tip boutique se află la al doilea etaj al imobilului din strada Covaci numărul 6 și, pe lângă sala ce găzduiește expoziția permanentă, include și o galerie. Aici, potrivit proprietarului Muzeului Kitsch-ului, Cristian Lica, „orice artist român care va vrea să expună în galeria de Kitsch Art de la etaj este binevenit. Nu există decât o singură limitare: lucrările să fie kitschoase„.
„Fie că e vorba de peștele de cristal pus pe mileu, de bibelouri din perioada comunistă sau de carpete cu Răpirea din serai, cele peste 200 de exponate compun o imagine de ansamblu a kitsch-ului românesc. Aceasta poate fi dedusă și din cele șapte categorii în care au fost împărțite obiectele: Dracula, religie, comunism, design interior, gypsy, modern și make your own kitsch„, se arată în comunicat.
Exponatele provin din colecția personală a proprietarului muzeului realizată de-a lungul unor ani buni cu ajutorul consignațiilor, târgurilor de profil și altor colecționari și îmbogățită recent cu numeroase ‘artefacte’. Investiția lui în noua destinație culturală se ridică la peste 15.000 de euro.
„În materie de kitsch, sunt și eu diletant, la fel ca toți ceilalți. Nu cred că există specialiști în kitsch pentru că nu este o știință. Voi ține cont de feedback-urile și ratingurile vizitatorilor pentru a face schimbări sau pentru a îmbogăți colecția de exponate„, declară Cristian Lica, citat în comunicat.
Prețul unui bilet este de 30 de lei.
„Pentru cetățenii români aplicăm o reducere de o treime, din solidaritate cu faptul că ei sunt expuși la kitsch-ul din jurul lor în fiecare zi. Contravaloarea biletului de intrare se situează în zona inferioară a marjelor de preț practicate de muzeele boutique din lumea largă„, precizează proprietarul muzeului.
FOTO – Arhivă