Administraţie
Amenajarea zonei pietonale centrale în vederea reducerii emisiilor de carbon în zona centrală a municipiului Dej
Publicat acum
6 anipe
Proiectul” Amenajarea zonei pietonale centrale în vederea reducerii emisiilor de carbon în zona centrală a municipiului Dej” cod SMIS118102, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat de către MUNICIPIUL DEJ și are o valoare totală de 32708683,84 lei ,din care contribuția FEDR 27518107,07 lei iar 31726759 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale si Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Nord -Vest, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.
Obiectivul general al proiectului este scăderea emisiilor GES prin realizarea de investiții care sa asigure un serviciu eficient de transport public de calatori si îmbunătățirea condițiilor pentru utilizarea modurilor nemotorizate de transport, cu scopul de a reduce numărului de deplasări cu transportul privat (cu autoturisme) si reducerea emisiilor de echivalent CO2 din transport. Astfel, municipiul Dej urmărește dezvoltarea mobilității urbane prin schimbarea accentului de la o mobilitate bazata pe utilizarea autoturismelor la o mobilitate bazata pe mersul pe jos, utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare, utilizarea transportului public de înalta calitate si eficienta, reducerea utilizării autoturismelor in paralel cu utilizarea unor categorii de autoturisme nepoluante.
Obiectul prezentului proiect
Proiectul se realizează in spațiul public al pieței Bobâlna, al străzi 1 Mai până la intersecția cu str. George Coșbuc, precum și al Pieței 16 Februarie. Prin realizarea proiectului ”Amenajarea zonei pietonale centrale în vederea reducerii emisiilor de carbon din zona centrală”, se urmărește atingerea a cel puțin următoarelor obiective:
-Creșterea accesibilității și mobilității locuitorilor din zonele izolate către instituțiile publice și de interes din zona centrală;
-Creșterea calității serviciilor de transport în comun și a atractivității acestuia.
-Îmbunătățirea condițiilor de mediu;
-Protecția pietonilor și bicicliștilor față de riscurile generate de traficul auto;
-Îmbunătățirea infrastructurii rutiere
-Reducerea poluării generate de trafic
-Reducerea efectelor generate de vânt și a zgomotului.
Indicatori:
Lungime infrastructura rutiera – 2,778 km
Suprafața pietonala si trotuare – 13.170 mp
Lungime piste de biciclete construite – 0,175 km
Suprafața spații verzi in aliniament – 750 mp
Autobuze ecologice achiziționate [5.4-7.8m] – 0 buc.
Autobuze ecologice achiziționate [8-10m] – 3 buc.
Stații de închiriere biciclete – 3 buc.
Biciclete (sistem bike-sharing) – 60 buc.
Sistem bilet electronic (e-ticketing) – 1 buc.
Sistem management inteligent al traficului si supraveghere video – 1 buc.
Stații de încărcare pentru autobuzele electrice – 0 buc.
Stații de îmbarcare pentru calatori transport public – modernizate sau nou construite – 3 buc.