Conectează-te cu noi

Social-Cultură

”Amintiri despre infern – Oraşul Dej”, un documentar despre ororile trăite de evrei – VIDEO

Publicat acum

pe

Comemorare Holocaust evrei Dej

TVR1 a difuzat aseară, de la ora 21:30, documentarul „Amintiri despre infern – Oraşul Dej” realizat de Aură Dobre.

Orașul Dej a fost leagănul unor importante comunităţi evreieşti, înainte ca ”soluția finală” găsită de Hitler să distrugă vieţi, familii, speranţe, să răpească definitiv farmecul special pe care îl avea în acea perioadă orașul aflat la confluența dintre Someșul Mic și cel Mare.

Mulți spun că după decimarea evreilor ceva s-a rupt definitiv, iar Dejul însuși nu a mai fost la fel. Amintirile strânse de copiii celor care au supraviețuit lagărelor morții sunt păstrate cu grijă. Mulți dintre cei întorși din infern nu au povestit multă vreme prin ce au trecut. Au vrut astfel să-și protejeze familiile de o trauma imensă. Dar lacrimile care curgeau nestingherite în zilele de sărbătoare când cei prezenți erau din ce în ce mai puțini, aminteau de cei risipiți în cenușa de la Auschwitz-Birkenau.

Documentarul ”Amintiri despre infern – Orașul Dej”, realizat de Aură Dobre, a fost difuzat aseară, de la ora 21:30, pe TVR1.

În primavara şi vara anului 2015, o echipă a TVR a mers în cateva localităţi din Ardealul cândva ocupat de Ungaria Hortystă şi a stat de vorbă cu copii şi nepoţi ai supravieţuitorilor Holocaustului.

Toţi cei intervievaţi transmit generaţiilor următoare mesajul primit de la supravieţuitori: răul este puternic atunci când cei buni nu fac nimic. Când oamenii sunt judecaţi pentru religia lor, pentru grupul etnic din care fac parte. Atunci când doar diferenţele dintre oameni sunt văzute şi accentuate, dragostea, înţelegerea, moralitatea…dispar.

Concluzia acestui serial este aceea că experienţele tragice prin care au trecut peste 150.000 de evrei din Transilvania de Nord sunt încă prezente şi dureroase după mai bine de 70 de ani, iar descendenţii supravieţuitorilor nu uită tragedia care le-a marcat familiile şi le-a tatutat pe suflet, pentru eternitate, experienţele de neimaginat prin care au trecut cei dragi”, se arată pe site-ul tvrplus.ro.

VEZI AICI ÎNTREGUL DOCUMENTAR DIFUZAT DE TVR1!

 

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER