Conectează-te cu noi

Naţional

ANIVERSARE | „La mulți ani!” celui mai spectaculos drum din lume – Transfăgărășanul

Publicat acum

pe

Transfagarasan

Astăzi se împlinesc 42 de ani de la inaugurarea Transfăgărăşanului. Cea mai cunoscută şosea din România, supranumită şi drumul dintre nori, leagă Curtea de Argeş de Sibiu, prin creierii munţilor. Drumul naţional devenit celebru în întreaga lume după ce a apărut în show-ul britanic Top Gear traversează cele mai înalte zone ale Carpaţilor Meridionali. Are o lungime de 90 de kilometri şi este situat la cea mai mare altitudine din ţară, după Transalpina, potrivit realitatea.net.

Transfăgărăşanul a fost construit la iniţiativa lui Nicolae Ceauşescu. Scopul era acela de a asigura un drum strategic peste munţi, folosit în special de miliari. Asta în contextul invaziei Cehoslovaciei de trupele sovietice, în 1968, când România devenea o ţintă a armatei roşii. Până la construcţia acestui drum naţional, Munţii Făgăraş nu puteau fi traversaţi nici măcar călare.

Din fericire, invazia URSS n-a mai avut loc. În schimb, ne-am ales cu un drum spectaculos, care însă a necesitat eforturi omeneşti greu de imaginat.

Transfăgărăşanul, construit între anii 1970 şi 1974, face legătura între Piteşti şi Sibiu. La ridicarea lui au fost folosiţi mai ales militari în termen.

harta-traseu-transfagarasan

Potrivit povestirilor locului, minerii care se ocupau cu montarea explozibilului se ţineau unii de alţii, făcând un lanţ uman în jur de 30 de persoane, pentru a nu fi luaţi de vijelie şi aruncaţi în prăpastie.

Trei milioane de tone de rocă au fost dislocate cu ajutorul a şase mii de tone de dinamită. Pe lângă săparea drumului în stâncă, cele mai multe lucrări au avut ca obiectiv consolidarea versanţilor, realizarea de podeţe pentru direcţionarea apei de pe versanţi, betonări şi asfaltări. Oficial au fost raportaţi zeci de morţi, neoficial au fost de ordinul sutelor.

Transfăgărăşanul s-a clasat, în urmă cu doi ani, pe primul loc în topul celor mai frumoase şosele din lume. Iar Jeremy Clarkson, unul dintre realizatorii Top Gear, spunea, în urmă cu şapte ani, după parcurgerea Transfăgărăşanului, că s-a plimbat pe ,,cel mai spectaculos drum din lume”.

 

Sursa – realitatea.net

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER