Conectează-te cu noi

Social-Cultură

ANUNȚ: Se caută inginer întreținere și service echipamente de calcul la Salina Ocna Dej

Publicat acum

pe

loading...

Societatea Nationala a Sarii SA Sucursala Salina Ocna Dej, cu sediul in str. Salinei nr.6, organizeaza concurs de angajare pentru ocuparea unui post de inginer intretinere si service echipamente de calcul.

La concurs se pot înscrie persoanele care indeplinesc urmatoarele cerinte:

 • studii superioare de specialitate de lunga durata, absolvite cu diploma de licenţă in Electronica si Telecomunicatii;
 • experienta minim 7 ani în specialitate, sustinuta de acte doveditoare din care să rezulte că persoana a efectuat lucrarile specificate in tematica de concurs;

Data concursului: 05.03.2019 ora 8.00.

Dosarul va cuprinde:

 • cerere de participare la concurs
 • copie act de identitate
 • fisa de aptitudini de la un medic de medicina muncii care să acopere cerințele din Fișa factorilor de risc profesional (fisa se ridică de la sediul Salinei Ocna Dej)
 • copie dupa actele de studii
 • curriculum vitae în format europass
 • copie dupa cartea de muncă sau extras din Revisal privind vechimea in muncă.

Concursul va consta din probă scrisă, proba practica și interviu.

Nu pot fi inscrise la concurs persoanele al caror contract de munca a incetat la ultimul loc de munca in conditiile prevederilor art. 61a) si b) coroborate cu cele ale art 248 1) lit e din Codul muncii.

Dosarele pentru înscrierea la concurs vor fi depuse intre orele 10-12, la Compartimentul Personal si Planificare în perioada 27.02.- 01.03.2019.

Afișarea rezultatului Selecției de dosare se face în data de 04.03.2019 ora 12.00.

Proba scrisă, proba practica și interviul se vor susține în data de 05.03.2019 ora 8.00 la sediul sucursalei.

Bibliografia: Bibliografia de specialitate aferenta domeniului și Legea nr.319/2006 – Legea securității și sănătății în muncă .  

Informatii suplimentare la telefon 0264/213206 interior 6161 .

Social-Cultură

Reportaj | Muzeul Locomotivelor Dej, inaugurare oficială odată cu Noaptea Muzeelor 2019 – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Noaptea Muzeelor 2019 a adus lansarea oficială a noului muzeu, în cadrul unui eveniment derulat între orele 19.00 – 23.00 la care au participat mai multe sute de persoane, de la pasionați, vizitatori veniți din Dej și chiar din alte localități, un grup de pasionați ai transportului public sosit din Cluj Napoca, până la oficialitățile locale și reprezentanți ai CENAFER București.

Inițiat încă dinainte de anul 2000, muzeul locomotivelor de la depoul Dej Triaj a devenit unul oficial, fiind înființat oficial și legal în luna octombrie 2018, după ce toate procedurile legale au fost parcurse, iar președintele României a semnat „Decretul privind promulgarea Legii pentru înființarea Centrului Muzeal al Locomotivelor”. Odată cu acest pas important, muzeul va putea fi accesibil circuitelor turistice și va putea găzdui evenimente publice cu tematică feroviară, în timp ce noul statut va ajuta la obținerea mai ușoară a fondurilor necesare restaurării locomotivelor și a exponatelor cu valoare istorică.

Printre cele mai importante personalități prezente enumerăm inițiatorul și susținătorul proiectului, deputatul Cornel Itu, directorul CENAFER București, Otoiu Marcel, precum și viceprimarul municipiului Dej, Teodora Muncelean.

Primăria Dej a pus la dispoziție două curse cu autobuze din zona centrală a orașului către depou, pentru a facilita transportul vizitatorilor.

Inițiatorul și susținătorul proiectului, domnul Florin Nan, care lucrează la administrarea și restaurarea locomotivelor din cadrul muzeului încă de la începuturi, a fost gazda evenimentului, realizând o scurtă prezentare a celor mai importante locomotive aflate în muzeu, cea mai impresionantă fiind locomotiva 151.002, produsă în anul 1941 la uzinele Malaxa, cea mai puternică din România la acel moment, cu o putere de 2600 CP și capacitatea de a remorca peste 3000 de tone, au fost produse doar două unități, prima din anul 1939 explodând sub exploatarea URSS, unde a ajuns ca o compensație de război. De asemenea, locomotiva 231.050, Pacific, este un model ce a fost cel mai rapid al CFR, atingând viteze de până la 126 km/h, fiind restaurată în anul 1972 și expusă la Dej din anul 1998. În cadrul evenimentului a fost instalat un ecran pe care au rulat filme cu locomotive cu aburi și alte informații despre istoria feroviară.

Vizitatorii au putut viziona locomotivele cu aburi expuse în depou și chiar au putut urca în cabina locomotivei 1493, cel mai nou exponat al muzeului, expus și restaurat în anul 2018. Locomotiva 1493 a fost adusă din parcul depoului Sibiu, restaurată și expusă în Dej, aceasta fiind produsă în anul 1894 de Henschel Sohn Kassel. O altă locomotivă impresionantă prezentă în muzeul Dej este locomotiva prototip diesel-electrică DE241.001-002, produsă în anul 1938 de către Sulzer AG, fiind cea mai puternică locomotivă de acest tip construită la acea dată, fiind realizată pentru a crește puterea de transport pe secția Câmpina – Brașov. Are o putere de 2x2200CP, viteza maximă de 100 km/h și echipamente de la Brown Boveri – Baden si Henschel und Sohn – Kassel. Locomotiva a fost utilizată mai multe perioade pe post de generator de energie electrică, atât în zona București Grivița cât și în depoul Dej.

Un punct de atracție lansat în premieră este al doilea vagon muzeu, organizat într-un vagon restaurat, fabricat în anul 1918 la Ganz Budapesta, alături de primul vagon, restaurat și organizat începând cu 2012, un fost vagon poștal produs în anul 1913. Cele două vagoane găzduiesc o impresionantă colecție de piese și echipamente ale locomotivelor și ale materialului rulant feroviar, imagini istorice, cărți și documente cu tematică feroviară, precum și o serie de machete feroviare. În timpul expoziției au fost adunate mai multe machete confecționate în ultimii ani în Atelierul Andrei Marian, comandate de angajați ai depoului. Colecția de machete cuprinde primele locomotive electrice și diesel ale depoului Dej, reprezentate de EA 350 și DA 330.

O piesă mai specială a fost reprezentată de macheta locomotivei cu abur 230.198, realizată de un mare pasionat al locomotivelor cu abur, care a realizat de-a lungul vieții mai multe machete de locomotive de acest tip la Arad, decedat în urmă cu mai mulți ani, a cărui colecție s-a pierdut din păcate, urmașii acestuia nefiind implicați în această pasiune. Norocul machetei din imagine a fost descoperirea într-un târg de vechituri, fiind achiziționată la un preț foarte mic.

În final, evenimentul a fost un succes, deschizând astfel oficial Muzeul Locomotivelor din Dej, un loc care în viitorul apropiat vom vedea evenimente și schimbări interesante. Mobilitate.eu susține și promovează Muzeul Locomotivelor din Dej cu speranța că factorii de decizie vor asigura o evoluție pozitivă și vor susține promotorii proiectului.

Sursa – mobilitate.eu

Continuă să citești

Social-Cultură

Noaptea Muzeelor la Dej | Surpriza serii: tur al Muzeului Locomotivelor – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

loading...

La fel ca în fiecare an, Muzeul Municipal Dej a organizat NOAPTEA MUZEELOR – o Noapte a Educației, Artei și Tehnologiei (N.E.A.T.).

În cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor s-au organizat diferite activități dedicate tuturor iubitorilor de cultură și istorie din Dej și împrejurimi. Primul eveniment intitulat „Places Suffering” a constat într-o expoziție de fotografie a lui Cristian Lipovan, fotografii care documentează într-un mod inedit zona Cernobîl, dar și diferite locuri din România, locuri construite de mâna omului, dar de mult părăsite.

Totodată, muzeul a găzduit un workshop de benzi desenate sub îndrumarea artistului clujean Adrian Barbu, prezentarea albumului de benzi desenate intitulat „Eternul Adam” și expoziția „Lumea lui Jules Verne în benzi desenate” realizate de către Gabriel Rusu. La acest eveniment a participat și Clubul de Pictură „Elena Szervacius” al Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Dej, alături de numeroși pasionați de arte vizuale.

Un alt eveniment a fost dedicat ilustrului cardinal Iuliu Hossu, o sală a muzeului dejean găzduind o expoziție temporară în care vizitatorii au putut admira hainele ceremoniale ale cardinalului.

O activitate care a trezit interesul iubitorilor de istorie a constat într-un vernisaj cu arme și obiecte din Primul Război Mondial, expoziție intitulată „In memoriam Regimentul 32 Infanterie Dej 1914-1918”.

Totodată, vizitatorii au putut intra în contact direct cu vechile obiceiuri ale lumii rurale, căci au asistat la un scurt moment de reconstituire etnografică, moment pentru care au lucrat trei eleve ale Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Dej, sub coordonarea profesor doc. Dir. Emilia Mureșan și profesor Cristina Albinetz. Momentul – intitulat „Aspecte etno-folclorice de pe Valea Sălătrucului” – s-a concentrat pe tradiția șezătorilor, dar mai ales pe căutarea ursitului.

Surpriza serii a venit prin colaborarea cu Muzeul Locomotivelor din Dej-Triaj. Astfel, la dispoziția vizitatorilor au fost puse mijloace de transport care i-au purtat într-un tur al Muzeului Locomotivelor. Dejenii au avut ocazia să vadă peste 20 de locomotive cu aburi şi electrice, precum şi vagoane, adevărate bijuterii ale transportului feroviar care au făcut istorie în România. Acestea au fost recondiționate şi revopsite în culorile lor inițiale şi se află în stare perfectă de funcționare.

Continuă să citești

Social-Cultură

Prietenii pompierilor s-au întrecut la Dej, într-o competiție de îndemânare și rapiditate – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Cei mai buni dintre prietenii pompierilor s-au întrecut, pe Stadionul Municipal Dej, în competiția dedicată celor mai tineri dintre pompieri.

Concurenții sunt membrii cercurilor ”Prietenii Pompierilor” și ”Cu viața mea apăr viața” din cadrul școlilor implicate în această etapă județeană a programului național, menit să insufle elevilor spiritul de salvator de la vârste fragede.

Potrivit ISU Cluj, „participanții au demonstrat o bună pregătire și voința de a câștiga, iar noi nu putem decât să-i vedem pe toți câștigători”.

Clasamentul etapei județene a concursurilor „Prietenii Pompierilor”:

 • Școala Gimnazială Țaga
 • Școala Gimnazială Baciu
 • Școala Gimnazială „Gelu Roman” Dăbâca

Clasamentul etapei județene a concursurilor „Cu viața mea apăr viața”:

Nivel gimnazial:

 • Școala Gimnazială „Gelu Roman” Dăbâca
 • Școala Gimnazială Țaga
 • Școala Gimnazială Vad

Nivel liceal:

 • Colegiul Tehnic Energetic Cluj-Napoca
 • Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Dej
 • Liceul Teoretic „Ana Ipătescu” Gherla

Continuă să citești

RECLAMĂ

ALEGERI EUROPARLAMENTARE

loading...

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare