Conectează-te cu noi

Eveniment

AȘA NU! Valea Salcă din Dej, poluată cu reziduuri provenite din construcții – FOTO

Publicat acum

pe

Valea Salcă din Dej a fost poluată cu reziduuri provenite din construcții, a anunțat Apele Române Someș-Tisa.

”Specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj din cadrul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa au evaluat rezultatele analizelor probelor de apă, prelevate în data de 31 mai, din Valea Salcă, afluent al Someșului.

Evaluările relevă următoarele:

Caracterul incidentului a fost local, de scurtă durată, fără mortalitate piscicolă.

Monitorizarea evenimentului, ulterior producerii acestuia, nu a evidenţiat consecinţe asupra mediului acvatic, în aval pe Valea Salcă şi nici după confluența acestui curs de apă cu râul Someș.

Valorile parametrilor fizico-chimici specifici analizaţi nu au pus în evidenţă modificări calitative la nivelul regimului de oxigen, al nutrienţilor, cu excepţia reziduului fix (totalitatea substanţelor dizolvate în apă) a cărui concentraţie depăşeşte limitele maxime admise pentru clasa a V-a de calitate (clasă inferioară de calitate).

Apreciem că substanţele evacuate în Valea Salcă sunt de natura anorganică, cauza probabilă fiind eliberarea în apă a unor resturi din construcţii pe bază de var/ ipsos/ciment, prin intermediul infrastructurii zonale de ape pluviale.

Având în vedere faptul că, în urma investigațiilor realizate în teren, nu a fost identificată sursa poluării și fiind vorba de rețeaua de pluvial, s-a dispus Primăriei Dej monitorizarea infrastructurii existente.

Specialiștii Laboratorului Regional de Calitatea Apelor menționează că aplicarea procedurilor specifice pentru obținerea rezultatelor analizelor necesită parcurgerea unor etape de prelucrare a probelor, determinarea concentrațiilor și verificarea rezultatelor, fiecare etapă necesitând anumite intervale de timp pentru fiecare indicator de calitate analizat.

Rămâne în atenţia noastră monitorizarea cursurilor de apă pentru prevenirea oricărei forme de poluare şi de modificare a caracteristicilor resurselor de apă.

Rugăm cetățenii să manifeste mai multă atenție și responsabilitate față de mediul în care trăim.

Reamintim faptul că evenimentul a fost sesizat în seara zilei de 31 mai 2023. Reprezentanții instituției noastre s-au deplasat imediat la fața locului. În zona podului de pe strada Dragoș Vodă, apa văii avea un aspect albicios, pe toată lățimea cursului de apă, pe o lungime de aproximativ 200 de metri”, a informat Apele Române Someș-Tisa.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER