Conectează-te cu noi

Naţional

ASF: Euroins a intrat în insolvență. Ce trebuie să știe șoferii care au asigurare la ei, probleme în caz de accident

Publicat acum

pe

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționare a Euroins, cel mai mare asigurător din piața polițelor RCA. Decizia a fost luată joi seară și vine după ce premierul Ciucă a declarat zilele trecute, după o întrevedere recentă cu Nicu Marcu, preşedintele ASF, că trebuie să se găsească soluţii prin care dacă Euroins intră în insolvenţă, să poată fi preluată.

Este a patra insolvență a unui mare asigurător în România în ultimii 8 ani de zile. Pe rând, au intrat în insolvență Astra (2015), Carpatica (2016), City (2021) și acum este rândul Euroins (2023).

Cei care au asigurare la Euroins trebuie să știe că pentru un moment nu li se întâmplă nimic. Asigurarea lor rămâne valabilă până la data expirării. Problema apare la cei care vor fi loviți de șoferi care au polițe RCA la Euroins.

Următorii pași:

  • Fondul de Garantare urmează să preia activitatea Euroins.
  • Apoi ASF trebuie să ceară în instanță decizia de insolvență, iar ulterior de faliment.
  • Apoi se pot depune cererile de plată.
  • Plățile se vor face abia la 60 de zile după ce decizia va fi publicată în monitorul oficial.  

„Discutăm de o companie care are o cotă de piață consistentă și este nevoie să vedem care sunt măsurile pe care le ia ASF și care sunt măsurile cu care Guvernul ar putea să vină să compenseze din efecte”, spunea miercuri premierul Nicolae Ciucă.

Joi seară, Euroins afirma că nu a primit o informare oficială de la ASF privind retragerea autorizației. Discuțiile din spațiul public despre o nouă insolvență pe piața asigurărilor au fost deschise de președintele PSD Marcel Ciolacu, care a vorbit săptămână trecută la Parlament despre „posibilitatea unui nou faliment RCA”.

Totodată, liderul PSD afirma că e convins că ASF și Guvernul vor acționa ferm, „cum au acționat și la celălalt caz, City Insurance” și că e posibil să stabilizeze prețurile RCA, după declararea unui faliment din piață. „Știți foarte bine că este posibil să fie un faliment anunțat. Sunt ferm convins că Guvernul României va interveni, cum a mai făcut acest lucru o dată”, spunea Ciolacu.

Grupul bulgar Eurohold, proprietarul Euroins Insurance Group, a anunțat vineri că a consolidat recent poziția financiară a Euroins România. „Ne exprimăm îngrijorarea și surprinderea față de nesiguranța creată în ultimele săptămâni de diverse situații și elemente speculate în spațiul public și care afectează negativ nu doar Grupul și filiala noastră din România, ci și întreaga industrie de asigurări din România”, a transmis compania.

După falimentul City Insurance, Euroins România Asigurare Reasigurare SA a devenit în 2022 societatea cu cele mai multe polițe de răspundere civilă auto. În acest moment sunt peste 2,5 milioane de șoferi care au polițe RCA la societatea Euroins.

Decizia de joi seară a fost luată de Consiliul ASF, pe baza unei analize de solvabilitate care arată că deficitul de SCR (cerința de capital de solvabilitate) al companiei Euroins este de peste 400 de milioane de euro, iar deficitul de MCR (cerința de capital minim) este de peste 250 de milioane de euro.

Un faliment al Euroins ar avea implicații și asupra pieței din Bulgaria, pe lângă cea din România. Euroins face parte din Eurohold, unul dintre cei mai mari jucători din economia bulgară şi un grup energetic şi financiar de top în Europa de Sud-Est, cu venituri şi active de câteva miliarde şi peste 7.000 de angajaţi, scrie Digi24.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER