Conectează-te cu noi

Naţional

Astenia de toamnă: învinge-o cu remedii naturiste!

Publicat acum

pe

Somnolenţa prelungită asociată cu insomnii, slăbiciunea fizică, lipsa de energie, melancolia şi predispoziţia pentru răceli şi infecţii sunt printre primele semnale ale dereglărilor fiziologice şi psihice cu care corpul se confruntă la început de toamnă, potrivit medicului imunolog Tania Bejan.

„Astenia de toamnă este o problemă frecvent întâlnită în această perioadă şi se manifestă de regulă la toate categoriile de vârstă, de la copii până la cei mai în vârstă.

Aceasta are simptomatologii diferite în funcţie de organismul şi stilul de viaţă al fiecăruia, însă în general, pentru a evita stările specifice acestei etape, este important să acordăm atenţie deosebită unei alimentaţii bogate în vitamine şi proteine, dar şi să respectăm un program regulat de somn”, spune medicul imunolog Tania Bejan, potrivit CSID.

Remedii naturale contra asteniei de toamnă

Dovleacul este un aliment foarte util pentru sănătatea sistemului nervos. Indiferent dacă este consumat crud, copt sau fiert, dovleacul acţionează ca un pansament natural pentru sistemul nervos datorită efectului uşor sedativ şi este adesea recomandat pentru combaterea insomniilor, a stărilor depresive şi anxietăţii.

În plus, dovleacul este o sursă importantă de betacaroten, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali şi conţine şi complexul de vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, cu rol pozitiv în menţinerea sănătăţii psihice, protejarea împotriva stresului oxidativ şi reducerea stării de oboseală excesivă.

Cerealele integrale sunt de ajutor în combaterea oboselii, potrivit medicului Tania Bejan.

Multe dintre persoanele care suferă de astenie se confruntă cu o deficienţă de serotonină (hormon considerat a influenţa pozitiv starea de spirit, n.r) asociată cu oboseala excesivă, chiar dacă au un program disciplinat de somn. Datorită conţinutului bogat în glucide, cerealele oferă energia necesară pentru funcţionarea corectă a organismului. În plus, acestea sunt bogate în tiamină, o vitamină aparţinând complexului B, care favorizează transformarea glucidelor în energie, ameliorând astfel stările de letargie şi extenuare”, a explicat Tania Bejan.

Pentru a lupta împotriva răcelilor, citricele şi suplimentele probiotice sunt o soluţie ieftină şi la îndemână în această perioadă. Pomelo, portocale, mandarine, grapefruit, toate sunt fructe din categoria citricelor şi conţin o cantitate importantă de vitamina C, antioxidanţi, nutrienţi cu proprietăţi anticancerigene şi asigură în mod natural un sistem imunitar mai puternic.

O singură portocală conţine peste 170 de fitonutrienţi diferiţi, care oferă o mulţime de beneficii organismului: inhibă formarea de cheaguri de sânge, au proprietăţi antitumorale, alergenice şi nu în ultimul rând imunomodelatoare. În plus, citricele sunt şi o sursă bogată de flavonoide, care au rol antiseptic şi acţionează asemenea unor antibiotice naturale împotriva infecţiilor virale şi bacteriene cu care ne confruntăm adesea toamna”, a mai spus medicul Tania Bejan.

O altă modalitate de a întări organismul din interior, de a creşte numărul de anticorpi şi de a stimula imunitatea este cea cu ajutorul probioticelor. Acestea conţin bacterii benefice importante, bifido acidophilus, lactobacillus acidophilus şi lactobacillus plantarum, care acţionează ca un antibiotic natural în neutralizarea infecţiilor virale şi bacteriene.

Potrivit medicilor, probioticele au o acţiune benefică asupra florei intestinale şi îndepărtează şi efectele nedorite ale antibioticelor, care distrug bacteriile bune din organism.

 

Sursa – CSID

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER