Conectează-te cu noi

Eveniment

Atenție la escroci! Au venit în Dej cu o nouă metodă de înșelăciune

Publicat acum

pe

cafea2

Un tânăr din Dej a fost la un pas să devină victima unei înșelăciuni. Norocul lui a fost că s-a bazat pe instinct, a simțit că ceva nu e în regulă și i-a poftit pe escroci afară din casă.

O nouă înșelătorie pare că e ”la modă” zilele acestea. Mai mulți tineri merg din poartă în poartă și se dau drept angajați ai unei firme de cafea. Aceștia oferă diferite premii ”băutorilor de cafea”, dar cer ”taxa pe transport”.

Un dejean ne-a semnalat pe adresa redacției că doi tineri i-au bătut la ușă și s-au recomandat a fi angajați ai unei firme de cafea. Ce a urmat? Redăm mai jos mesajul primit pe redactie@dej24.ro:

”Ne-a bătut cineva la ușă, mama a răspuns căci eu eram în altă cameră, dar auzeam ce se petrece; un băiat o abordează cum că-i ziua cafelei și că dacă are cafea în casă o să fie premiată. Apoi a scos dintr-o geantă 3 cutii, despre care zicea că conține o tigaie dry cooker, niște benzi de slăbit și un robot de cafea „ca-n reclamă”, valoarea lor depășind 700 de lei. Mai spunea că a mai dat la 10 vecini, că așa ofertă nu mai prinzi, că totul e gratis, urmând ca ”fericitul câștigător” să achite transportul premiilor de doar 150 de lei”.

Norocul dejeanului a fost că mama lui l-a chemat pentru a-i cere părerea. ”N-am pus botul și știam că sunt fake-uri ordinare. Am întrebat dacă dă bon, dacă are legitimație; n-avea nimic, și mai și susținea că e de la un post de televiziune. L-am poftit afară și când am căutat pe net să vad dacă e ziua cafelei nu numai că nu era, dar am văzut și alte articole cu băieți ce operau la fel în alte orașe. Am ieșit să-l caut, dar dispăruse. A doua zi aflu de la un prieten că și pe el l-a vizitat cu aceeași treabă, în zona Flora”, ne-a scris cititorul Dej24.ro.

Șarlatanul era ”un bărbat roșcovan cu pistrui”, care era însoțit de ”unul mai înalt cu barbă”.

Cum funcționează înșelăciunea? Dacă victima ”dovedește” că are cafea în casă, escrocii o anunță că a câștigat un premiu consistent (o tigaie, o cană, un aparat de masaj, benzi de slăbit, aparat de cafea, etc.) în valoare de 500 de lei sau chiar mai mult. Pentru a intra în posesia premiului, victima trebuie să plătească ”taxa de transport” în valoare de 150 de lei.

Bineînțeles, premiile nu costa mai mult decât suma dată de victimă pe ”taxa de transport”, astfel că escrocii obțin bani de pe seama naivilor. În special persoanele în vârstă sunt păcălite de aceste ”premii” neașteptate. Se pare că metoda este practicată în orașele mici, unde acești tineri bat la ușile oamenilor și ”oferă premii neașteptate” pentru care cer fie ”TVA”, fie ”taxă de transport” sau alte taxe inventate.

Conform purtătorului de cuvânt al IPJ Cluj, Simona Vîrci, la Poliția Municipiului Dej nu s-a înregistrat nicio plângere în acest sens. Chiar și așa, polițiștii atrag atenția dejenilor să nu se lase atrași în cursa întinsă de astfel de persoane și să nu ofere/transfere bani persoanelor necunoscute care invocă diverse pretexte. Totodată, se recomandă documentarea cu privire la persoanele cu care urmează să se încheie o tranzacție.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER