Ştiri din zonă
Bacteria E-Coli, descoperită în 24 de județe, inclusiv în județul Cluj
Publicat acum
8 anipe
de
Dorin CocișAutoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, ieri, 16 ianuarie, că bacteria E-Coli a fost descoperită în 24 de judeţe, inclusiv în judeţul Cluj.
Potrivit raportului Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, în perioada 16.05.2016 – 30.12.2016, în cadrul acestui Plan* au fost prelevate şi analizate un număr de 1.484 probe, din următoarele categorii de produse: carne și produse din carne (sanitaţie carcasă ovine, sanitaţie carcasă bovină, carne tocată vită, carne de pui, pulpă de vită, mici amestec porc cu vită, cârnaţi vită, carne tocată mânzat, cârnaţi, şnitel mânzat, hamburger vită….); lapte şi produse din lapte (lapte crud vacă, smântână pasteurizată, caşcaval afumat, caş bovină, telemea din lapte de vacă, brânză telemea, caşcaval afumat…)
Probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri şi dozatoare de lapte.
Echipele de inspectori sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au prelevat probe, conform planificării, din Bucureşti şi toate judeţele tării.
În perioada menţionată, buletinele de analiză au confirmat prezenţa Escherichiei Coli verotoxigenă la 69 de probe prelevate din mai multe județe ale țării, printre care și Cluj. Bacteria a fost identificată într-o probă de sanitaţie ce provenea dintr-o carcasă de bovină. Aceasta a fost prelevată dintr-un abator situat în pe raza județului Cluj.
Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, au efectuat controale oficiale la unităţile în care s-a depistat şi comercializat produsele incriminate şi au dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de Control. Toate măsurile, întreprinse de către inspectorii sanitari veterinari în aceste cazuri, au fost făcute publice și postate pe pagina de web a fiecărei Direcții.
„Planul Naţional de Control pentru determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă, care a fost demarat pe data de 16 mai 2016 şi s-a desfășurat până pe data de 31 decembrie 2016, a presupus prelevarea şi analizarea de probe prelevate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă de bovine şi ovine, din carnea tocată, carnea preparată, din laptele crud şi produsele din lapte crud”, au anunțat reprezentanții ANSVSA.
FOTO – Arhivă