Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Bal ca-n povești la CNAM Dej. Elevii de la clasele maghiare au reînviat o tradiție – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

bal absolvire maghiari CNAM Dej (18)

Elevii claselor maghiare de la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” au pus azi în scenă un bal al absolvirii cu totul și totul inedit.

....

Elevii de la clasele maghiare au oferit profesorilor, părinților, prietenilor și rudelor un bal de rămas-bun așa cum nu s-a mai văzut în Dej decât în urmă cu zeci de ani. În deschiderea evenimentului de la Colegiul Național ”Andrei Mureșanu” Dej, elevii clasei a XI-a E au pregătit un spectacol artistic pentru colegii lor mai mari din clasa a XII-a E. Aceștia au pus în scenă o piesă de teatru, au cântat, au recitat și au spus glumițe, toate momentele fiind gustate din plin de cei prezenți. Apoi, a venit rândul absolvenților să se facă remarcați pe scenă. Elevii din clasa a XII-a E au compus o melodie pentru profesorii lor prin care, într-un fel amuzant, și-au luat rămas bun de la ei.

Spectacolul s-a mutat ulterior de pe scenă pe ”ring”. Tinerii elevi din clasa a XII-a E au încercat să reproducă balul maturității, cum se numea el mai demult, un bal plin de eleganță, sobrietate și seriozitate care avea loc la împlinirea vârstei de 18 ani. Anii au trecut și tradiția din perioada interbelică a fost dată uitării, însă astăzi absolvenții de la clasa maghiară au decis să reînvie acest gen de bal.

Elevele au îmbrăcat rochii de miriasă, iar partenerii lor au fost și ei la patru ace. Împreună au oferit momente de neuitat, dansurile lor (coregrafie prof. Alex Miheștean) fiind extrem de apreciate de cei prezenți în sala festivă a Colegiului Național ”Andrei Mureșanu” Dej.

”A fost primul eveniment de acest gen la noi în școală; este o tradiție în școlile clujene. Defapt, acest bal de absolvire coincide cu balul majoratului. Ideea a venit împreună cu elevii, am o clasă super, cea mai tare clasă și am reușit să organizez cu ei tot ce ne-am propus”, a declarat prof. Eniko Szasz, dirigintele clasei a XII-a E.

”Elevii de la linia de predare în limba maghiară au reînviat o tradiție care a existat cu câteva decenii în urmă în acest liceu cu o vechime de peste 118 ani. Atunci când absolvenții terminau examenul de maturitate, căci așa îi spunea atunci, și deveneau majori, atunci aveau dreptul să meargă la primul lor bal. Mamele își duceau fetele la bal, asistau la desfășurarea întregului bal și apoi mergeau acasă. Un obicei care nu poate decât să ne bucure. Poate că și la linia de predare în limba română vom lua ca model această tradiție pentru că și noi avem numeroase tradiții”, a declarat Axinte Bob, directorul Colegiului Național ”Andrei Mureșanu” Dej.

Vezi o GALERIE FOTO de la acest eveniment pe pagina de facebook Dej24.ro.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER