Conectează-te cu noi

Naţional

Băncile lărgesc gura pungii la creditele pentru locuințe

Publicat acum

pe

prima casa

Au trecut aproape patru luni de la intrarea în vigoare a legii dării în plată, timp în care activitatea de tranzacționare de locuințe a încetinit vizibil, în special odată cu epuizarea fondurilor pentru Prima Casă, potrivit site-ului imobiliare.ro.

Piața creditării dă însă semne de reașezare. În așteptarea suplimentării fondurilor pentru programul guvernamental, băncile îmbunătățesc condițiile de accesibilitate pentru clienții care doresc să contracteze un împrumut pentru achiziția unei locuințe.

După ce au anunțat luna trecută decizia de a diminua avansul minim solicitat pentru un credit ipotecar standard de la 35% la 25% în cele mai mari 20 de orașe ale țării, reprezentanții Băncii Comerciale Române (BCR) merg și mai departe. Astfel, posibilitatea de a accesa un împrumut cu avans de 25% a fost extinsă la 42 de localități ale țării, în funcție de evoluțiile piețelor locale. Ba chiar mai mult decât atât: BCR va permite ca avansul minim pentru acordarea unui credit să scadă la 15% în oricare dintre cele 42 de localități, dacă perioada de acordare a împrumutului va fi de maximum 20 de ani.

Condiții preferențiale pentru orașele mari și mijlocii

Potrivit oficialilor băncii, această decizie are ca principal argument faptul că marea majoritate a solicitărilor de credit ipotecar se concentrează în centrele urbane mari și mijlocii, acolo unde prețurile locuințelor sunt mai mari, gradul de lichiditate mai crescut, iar piața mai dinamică.

Am identificat soluții de scădere a avansurilor pentru creditele ipotecare, în pofida riscurilor create de Legea Darea în Plată, deoarece avem o responsabilitate față de accesibilitatea creditului ipotecar în România. Ne străduim să oferim o soluție reală la problema calității scăzute a fondului locativ din România: locuințe vechi, aglomerate și înghesuite, cu nevoie de modernizări și reabilitări și chiar cu risc seismic ridicat”, spune Dana Demetrian, vicepresedinte retail BCR.

Pe de altă parte, CEC Bank a anunțat lansarea unei campanii promoționale la creditele ipotecare în lei, ce se va desfășura de la începutul lunii septembrie până la sfârșitul acestui an. Vizate sunt împrumuturile în valoare de până la 250.000 euro (inclusiv), echivalent în lei, destinate cumpărării și construirii de locuințe în București și reședințele de județ ale țării.

În cadrul campaniei, clienții interesați pot beneficia de dobânzi mai scăzute, dar și de posibilitatea de a accesa un credit cu avans minim de 20%. „La prezentarea unui avans egal sau mai mare de 30%, nivelul dobânzii practicate va fi ROBOR 6M + 2,15% p.a. (în cazul în care creditul se achiziționează la pachet cu credit prin card), respectiv ROBOR 6M + 2,25% p.a. (fără achiziționarea împreună cu credit prin card).

Pentru un avans cuprins între 20 și 30%, dobânda va fi ROBOR 6M + 2,40% p.a. (în cazul în care creditul se achiziționează la pachet cu credit prin card), respectiv ROBOR 6M + 2,50% (fără achiziționarea împreună cu credit prin card).”, explică reprezentanții băncii. CEC Bank acordă credite ipotecare în lei (pentru cumpărarea și construirea de locuințe) pe o perioadă de până la 35 de ani.

Potrivit Ministrului Finanțelor, Anca Dragu, o decizie privind suplimentarea „pe termen scurt” a fondurilor pentru Prima Casă urmează a fi anunțată în luna septembrie. Pentru anul 2016, programul dispune de un plafon aprobat de 8,1 miliarde de lei – sumă din care s-a folosit până acum doar aproximativ un sfert.

 

Sursa – Imobiliare.ro

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER