Conectează-te cu noi

Naţional

BNR majorează dobânda cheie la 2,5%. Se scumpesc creditele în lei, dar pot creşte şi dobânzile la economisire

Publicat acum

pe

Banca Naţională a României (BNR) a decis luni majorarea dobânzii-cheie de politică monetară, de la 2,25% la 2,5%, majorarea facilităţii de depzit acordată băncilor comerciale, de la 1,25% la 1,5%, şi majorarea facilităţii de creditare de la 3,25% la 3,5%, scrie Mediafax.

În şedinţa din 7 mai 2018, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an de la 2,25 la sută pe an începând cu data de 8 mai 2018”, se arată într-un comunicat al BNR.

Totodată, conducerea băncii centrale a mai decis „majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la sută pe an de la 1,25 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50 la sută pe an de la 3,25 la sută pe an începând cu data de 8 mai 2018”, se mai arată în comunicat.

Majorarea acestor dobânzi favorizează scumpirea creditelor, dar creează premise şi pentru acordarea de bonusuri mai mari pentru deponenţi. Scumpirea creditării ar putea veni pe fondul creşterii costurilor cu care băncile comerciale se împrumută din BNR (majorarea facilităţii de creditare), dar şi prin crearea unui nou spaţiu de creştere a indicatorului ROBOR, care contează în calculul creditelor în lei cu dobândă variabilă. De cealaltă parte, băncile comerciale pot acorda deponenţilor dobânzi mai mari pentru banii economisiţi, pentru că şi băncile, la rândul lor, beneficiază de o rată mai mare la facilitatea de depozit.

Banca centrală a mai decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

 

Sursa – Mediafax

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER