Conectează-te cu noi

Administraţie

Bugetul Dejului a fost aprobat! Citește tot ce s-a discutat la ședință – FOTO

Publicat acum

pe

consilieri sedinta buget Dej (1)

Consilierii locali din Dej s-au întrunit în această după-amiază, de la ora 16, în cadrul unei ședințe de îndată. Singurul proiect de pe ordinea de zi a vizat aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al Dejului pe 2015. După aproape 3 ore de discuții și mai multe amendamente aduse în special de grupul PNL, proiectul a fost aprobat.

Dej24.ro a scris joi despre ședința ordinară din februarie, atunci când aleșii locali nu au dat ”undă verde” bugetului local de venituri și cheltuieli. La votare, 6 consilieri au votat ”pentru”, iar ceilalți 10 s-au abținut, astfel că proiectul nu a trecut. Celor din urmă, consilierilor din opoziție, primarul le-a transmis că ”nu a fost un vot de abținere, ci unul împotrivă”.

În această după-amiază, 16 consilieri au fost prezenți la ședință, cei 3 absenți fiind Muncelean, Rusu și Federiga Viorel. Președintele de ședință, Sorin Mailat, a propus ca bugetul să fie împărțit în mai multe anexe, după cum urmează: venituri, cheltuieli funcționare, lista de investiții, cheltuieli dezvoltare, bugetul instituțiilor publice, bugetul centralizat al creditelor interne și externe și bugetul general al unităților administrativ-teritoriale.

”Orice întârziere a votării bugetului înseamnă o întârziere a dezvoltării. Echilibrul și chibzuința trebuie să primeze, nu disputele politice”, a spus în deschidere primarul Morar Costan. Primul consilier care a luat cuvântul a fost Bonta: ”Grupul PNL e pregătit să stea până dimineața, nu e nevoie de mai multe ședințe, primarul să fie liniștit că vom vota bugetul”. Prima anexă, veniturile, a fost votată în unanimitate de consilieri, fără alte discuții suplimentare.

Trecând la anexa doi, la cheltuieli funcționare, primarul a spus că ”prevederile bugetare din 2014 sunt cam aceleași cu ce am propus eu pe 2015”. Imediat apoi a venit prima pauză, după ce Bonta a solicitat distribuirea formularelor cu bugetul de funcționare detaliat. După 15 minute, la revenirea în sala de ședințe, Buburuz s-a referit la cheltuielile de personal și a întrebat dacă se diminuează personalul, dar Morar a liniștit apele și a dat asigurări că totul este în regulă. Inevitabil a venit vorba și despre Transurb, iar Butuza i-a explicat primarului că ”ați promis că vom elimina de pe bugetul local presiunea subvențiilor acordate de Consiliul Local către Transurb”, moment în care edilul Dejului a declarat că ”avem nevoie de un balon de oxigen pentru a salva Transurbul”, urmând ca într-o altă ședință să fie stabilită strategia potrivită pentru salvarea firmei de transport în comun.

Bob a cerut distribuirea unor sume mai mari către școli în primele două trimestre ”pentru că sunt cheltuieli mai mari”, urmând ca în vară sumele acordate să fie ceva mai mici. Cea mai complexă analiză pe buget până la acel moment al ședinței s-a făcut pe ”cheltuieli de personal”, în ideea de a transfera mai mulți bani spre învățământ. Hațegan a intervenit și el și a propus ca din lista de investiții, de la amenajare peisagistică în municipiul Dej, ”să mutăm suma de 100.000 de lei la învățământ”. Primarul Morar Costan a acceptat acest amendament și a anunțat că va lua 100.000 de la ”Dobânzi” și tot 100.000 de lei vor merge și spre ”pregătire proiecte Spitalul Municipal Dej”. La această anexă, doar Lazăr a mai întrebat care sunt cheltuielile de personal la salubritate, iar Melinda Alexandru i-a ”promis” primarului că susține proiectul de peisagistică al Dejului. Aleșii au votat în unanimitate și secțiunea de cheltuieli funcționare.

Cu siguranță cea mai dezbătută anexă a fost lista de investiții. După o nouă prezentare destul de amănunțită făcută de Morar Costan, a venit rândul consilierilor să aducă amendamente. Bob a fost primul care a vorbit despre situația străzilor Ștefan Ciceo Pop și Horea, despre care a spus că cetățenii se plâng de ceva vreme. Lazin a adus în discuție podul de pe strada Slatinei, iar primarul i-a promis că îi prezintă un proiect luna viitoare. Buburuz s-a referit la zona Sf. Petru, mai exact strada Lucian Blaga și a explicat că acolo nu există canalizare. Și în acest caz, edilul a promis rezolvare, ba chiar a ”distribuit 200.000 de lei de la titlul 55”. Câmpan a avut întrebări legate de semaforizarea căii ferate în zona benzinăriei OMV, promițând că face el gratuit SF-ul (alături de Bonta), dacă cei 25.000 de lei alocați pentru acest lucru vor fi folosiți pentru acoperișul Școlii Someș Dej.

Bonta a readus în discuție subiectul vechiului ștrand (cu bazin olimpic de înot), în timp ce Alexandru a mai zis că ”dacă nu se reabilitează podul către școala din Ocna-Dej nu vor mai ajunge copii să învețe”. Buburuz a luat cuvântul apoi și s-a arătat nemulțumit de blocul V03 de la UM, despre care crede că ”nu poate rămâne așa” și că trebuie securizată clădirea, apoi făcută curățire în zonă, urmând ca în final să se gândească o soluție pentru parcări. ”Vin cu o soluție”, i-a spus primarul. UDMR-istul Varga s-a arătat interesat de căminele din Viile Dejului și Valea Codorului, iar Butuza a atras atenția că ”există străzi intercalate în Dej, străzi scurte, în pantă, care iarna sunt impracticabile”. PNL-istul a făcut referire la străzile Tatra, Siret și Gh. Lazăr, străzi care sunt intercalate cu străzile aflate în marele proiect de modernizare. Totodată, s-au mai adus în discuție străzile Trandafirului și Zambilei, la care s-a cerut ”măcar canalizare”. Lazăr a avut ultima intervenție și a întrebat despre banii alocați pentru amenajarea și proiectarea stației de epurare din zona Triaj, dar a fost repede lămurit de edil: ”suma a rămas neachitată de anul trecut”. Toți cei 16 consilieri au votat ”pentru”, astfel că s-a trecut la următoarele anexe.

Celelalte secțiuni rămase (cheltuieli dezvoltare, bugetul instituțiilor publice, bugetul centralizat al creditelor interne și externe și bugetul general al unităților administrativ-teritoriale) au fost dezbătute în scurt timp, doar Butuza făcând referire la ”nivelul tarifelor practicate în Piața Agroalimentară”.

Aleșii locali din Dej au votat și aceste anexe, iar mai apoi s-a trecut la votarea întregului buget local de venituri și cheltuieli. Toți consilierii au fost ”pentru”, astfel că proiectul a trecut.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER