Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Bustul preotului George Mânzat, dezvelit la biserica greco-catolică din Dej – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Dezvelire bust George Manzat (21)

Astăzi, la prânz, a fost dezvelit bustul preotului greco-catolic George Mânzat la Biserica greco-catolică ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Dej.

În acest weekend, la Dej și în localitatea Nicula au avut loc mai multe evenimente importante pentru ASTRA Dej, dar și pentru delegațiile astriste sosite din întreaga țară. Trei dintre aceste evenimente au fost programate vineri și sâmbătă – Adunarea Generală a ASTRA Dej, ședința Comitetului Central a Asociațiunii ASTRA (întâlnirea președinților de filiale) și sărbătorirea a 25 de ani de la ”renașterea” ASTRA (ASTRA REDIVIVA), iar astăzi a fost dezvelit bustului preotului greco-catolic George Mânzat.

Astfel, după Liturghia Arhierească oficiată în Biserica greco-catolică ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Dej de către Monsenior Mihai Todea, Vicar General al Episcopiei Române Unite cu Roma, a avut loc dezvelirea bustului preotului greco-catolic George Mânzat, Președinte al Despărțământului Dej al ASTRA între 1929-1948. La eveniment au participat primarul Morar Costan, viceprimarul Aurelian Mureșan, mai mulți consilieri locali, dar și reprezentanți ASTRA din întreaga țară, în frunte cu președintele ASTRA, prof. univ. dr. Dumitru Acu.

Preotul și scriitorul George Mânzat s-a născut pe 21 aprilie 1888 la Dej. Acesta a frecventat cursurile şcolii greco-catolice din oraş şi, după terminarea a cinci clase, a fost înscris la şcoala primară a călugărilor franciscani din Dej, urmând ca mai târziu să devină absolvent al Seminarului Teologic din Gherla. Pentru început este numit preot administrator al Parohiei Codor, după care ajunge preot greco-catolic în Dej. George Mânzat a fost ales senator al judeţului Someş în Parlamentul României Mari, iar în anul 1932 Mânzat a fost numit preşedinte al Despărţământului Dej al ASTRA.

Încă din tinereţe s-a remarcat prin atenţia acordată studierii istoriei, publicând numeroase studii şi articole privind istoria locală şi naţională. Activitatea publicistică a lui George Mânzat se manifestă din plin după Marea Unire. A publicat în săptămânalul dejean “Dreptatea” articolul Două monumente de pe valea Someşului (Ciceul şi Unguraşul) şi numeroase materiale de folclor local în “Viitorul Someşului”. A înfiinţat şi a condus săptămânalul dejean “Someşul”, în care a publicat materiale istorice şi etnografice importante. Tot el este cel care a publicat Monografia oraşului Dej, apărută prin strădania Tipografiei Naţionale G. Matheium din Bistriţa. Pentru acestă monografie, Academia Română l-a premiat pe Mânzat cu Premiul de Stat ”Gheorghe Asachi”, în anul 1928.

Preotul George Mânzat a decedat în anul 1958.

Vezi o GALERIE FOTO de la evenimentul de astăzi pe pagina de facebook Dej24.ro.

Social-Cultură

Arhiepiscopia Clujului: Paştile vor fi distribuite acasă credincioşilor

Publicat acum

pe

loading...

Arhiepiscopia Clujului a anunţat că Paştile vor fi distribuite acasă credincioşilor de către voluntari, sub formă de prescuri mici sau pâinişoare, alături de un pahar etanş sau sticluţă cu vin, într-o pungă de plastic sigilată.

Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pachetul cu Paşti va fi lăsat la uşa casei credincioşilor.

”Pentru pregătirea pâinii şi a vinului pentru Paşti se vor folosi doar prescuri mici sau pâinişoare mici, ambalate în plastic direct de brutării, nu vor fi tăiate, ci se vor aşeza alături de recipientul cu vin, pahar etanş sau sticluţă, într-o pungă de plastic, care va fi sigilată. Acestea vor fi sfinţite după Sfânta Liturghie din Joia Mare şi vor putea fi împărţite credincioşilor la casele lor imediat după sfinţirea lor, până în Duminica Învierii. Paştile nu se vor distribui la biserici, ci vor fi trimise credincioşilor, la solicitarea acestora la casele lor, cu ajutorul consilierilor parohiali şi a echipelor de tineri voluntari. Pachetul cu sfintele Paşti va fi lăsat la uşa casei credincioşilor, minimizând cât mai mult contactul direct cu aceştia”, se arată în comunicat.

De asemenea, slujbele religioase din Săptămâna Patimilor vor fi săvârşite doar în interiorul bisericilor, cu uşile închise, de către preoţi şi cântăreţi.

”Slujba Învierii Domnului se va săvârşi noaptea, la ora 00.00, doar în interiorul bisericii, fără înconjurarea acesteia, iar imediat după chemarea <<Veniţi de luaţi lumină!>>, preoţii vor cânta de 3 ori <<Hristos a Înviat>>, pentru ca şi credincioşii să poată cânta troparul Învierii de la casele lor împreună cu noi. Apoi slujba îşi va urma tipicul firesc în interiorul sfântului lăcaş”, transmite Arhiepiscopia.

Continuă să citești

Social-Cultură

CNAM Dej | Clubul de robotică vrea să facă viziere pentru medici. Liceeni au nevoie de AJUTOR!

Publicat acum

pe

loading...

Clubul de Robotică Team VECTRON RO034 aparținând Colegiului Național ”Andrei Mureșanu” Dej și-a propus să realizeze viziere pentru medici.

În lupta cu COVID-19, cu ajutorul unei imprimante 3D, liceeni din Dej și-au propus să realizeze viziere pentru medici. Pentru aceasta, ei au nevoie de ajutor.

”Contribuie și tu la achiziționarea materiilor prime necesare și a imprimantei 3D (https://3d4all.ro/produs/imprimanta-3d-creality-ender-5/) de care au nevoie acești copii minunați!

Costul total pentru fabricarea primelor 100 de viziere este 3500 de lei (imprimanta 3D plus materiile prime). Imprimanta poate printa 9 viziere pe zi!

Donaţiile se pot face în contul RO72RNCB0108002702030001 deschis la BCR, FUNDATIA ANDREI MURESANU DEJ, strada 1 Mai nr 10, cont deschis la BCR DEJCOD FISCAL: 9855126”, se arată într-un anunț postat de CNAM Dej.

Continuă să citești

Social-Cultură

Medic militar stabilit în Dej de zeci de ani, în conducerea spitalului din Suceava – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Un medic militar stabilit în Dej de zeci de ani va face parte din echipa care va asigura managementul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.

Este vorba despre lt. col. Chioralia Dinu Ștefan, medicul șef al Brigăzii 81 Mecanizată Bistrița, cel care va fi director medical la spitalul din Suceava.

“Patru militari din Ministerul Apărării Naționale vor asigura managementul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Echipa, care va asigura managementul medical și operațional al unității sanitare, va fi constituită din manager – colonelul medic Daniel Derioiu, director medical – locotenent-colonel medic Dinu Chioralia, șef al logisticii – maior Lupașcu Bebi, iar ofițer de stat major locotenent-colonel Cristian Mihoci. Le dorim mult succes si îi asigurăm de respectul și prețuirea noastră! Multă sănătate, putere de muncă și tot respectul nostru!”, transmite Ministerul Apărării Naționale (MApN).

foto: arhivă personală | imagine preluată de pe dejulmeu.ro

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare