Conectează-te cu noi

Naţional

Când să te vaccinezi dacă ai făcut COVID?

Publicat acum

pe

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a precizat la cât timp ar trebui să ne vaccinăm după infectarea cu SARS-CoV-2.

”Nu este o contraindicație dacă ne vaccinăm mai devreme decât cele șase luni, dimpotrivă. Din punct de vedere medical este recomandat să se întâmple asta, pentru că răspunsul imun după boală nu este predictibil”, spune Valeriu Gheorghiță.

El a explicat că sunt persoane care fac forme ușoare de boală și dezvoltă un răspuns imun, dar acest răspuns este mult mai redus și se pierde mult mai repede. Pe de altă parte, sunt persoanele care sunt asimptomatice și sunt depistate numai în urma unui test pozitiv, pentru că au fost contacții cuiva. Ele rămân asimptomatice și dezvoltă un răspuns imun extrem de scăzut, care se pierde, de asemenea, foarte repede, și de aceea nu trebuie să ne bazăm în toate cazurile pe acest interval de șase luni, a arătat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

”Tocmai de aceea, după trecerea prin boală, o persoană care clinic e bine, adică nu mai face febră, s-a negativat testul PCR sau testul antigen și are cel puțin 14 zile de la testul inițial pozitiv, se pot vaccina, dacă, repet, starea generală este bună, dacă omul nu mai are semne de boală, se poate vaccina imediat după vindecarea bolii”, a spus Valeriu Gheorghiță.

”Oamenii ne întreabă, pe bună dreptate, cât timp pot să amâne vaccinarea? Iar acest răspuns este că într-un interval mediu de trei până la șase luni putem să amânăm decizia de vaccinare, însă cu cât se face mai devreme, cu atât predictibilitatea răspunsului imun este mai bună”, a punctat Gheorghiță.

sursă: Digi24

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER