Conectează-te cu noi

Naţional

Care ar putea deveni cel mai exportat produs românesc al acestui an

Publicat acum

pe

tigari contrabanda

Ţigările ar putea lua locul porumbului în clasamentul produselor alimentare româneşti cu cea mai mare căutare pe piaţa externă. Industria care produce acum pe stoc pentru a evita un blocaj generat de aplicarea Directivei Tutunului a generat în primul trimestru al acestui an 227,6 milioane de euro din export, potrivit ECONOMICA.net.

Industria tutunului ar putea genera anul acesta cele mai mari încasări din export dintre toate industriile alimentare, indică un clasament realizat de către Institutul Naţional de Statistică la cererea sursei citate. În primul trimestru al acestui an (ultimele date disponibile) valoarea exporturilor produselor din tutun a depăşit-o pe cea a exporturilor de porumb şi cea a exporturilor de grâu, vedetele României pe pieţele externe, cu aproximativ 10% (21,4 milioane de euro) şi respectiv 5,6% (9,3 milioane de euro).

Dacă trendul se va menţine până la finele acestui an, vom asista la o importantă modificare a raporturilor de forţe în industria alimentară, produsele procesate trecând pe primul loc după ani mulţi în care cerealele-materie primă adică-au dominat piaţa exporturilor.

Din datele INS, în 2015, clasamentul celor mai exportate produse agroalimentare în funcţie de valoare a fost dominat de porumb, după care urmau ţigările şi grâul. În 2014, podiumul a fost asigurat de grâu, porumb şi ţigarete.

De ce s-a schimbat clasamentul

Industria tutunului este pe un trend ascendent de mai mulţi ani (în 2014, spre exemplu, exporturile au generat cu 193,1 milioane de euro mai mult decât în 2013) însă inversarea de poziţii se datorează şi producţiei mici de porumb din 2015. Anul trecut, condiţiile meteorologice au creat probleme pentru mare parte dintre cultivatorii de porumb din Uniunea Europeană, inclusiv celor din România. Producţia locală a fost cu aproximativ 3 milioane de tone sub cea raportată în 2014 (minus 27,7%) astfel că şi exporturile s-au diminuat.

În primul trimestru al acestui an s-au exportat peste 15.800 de tone de ţigarete (ţigări foi, ţigarete, trabucuri) în valoare de 227,6 milioane de euro, iar anul trecut exporturile s-au cifrat la peste 51.600 de tone în valoare de 933,3 milioane de euro

În ceea ce priveşte exporturile de porumb, acestea s-ai ridicat în primul trimestru al anului la 669.500 de tone în valoare de peste 206,7 milioane de euro, în timp ce în 2015 au totalizat 5,1 milioane de tone în valoare de 981,9 milioane de euro.

 

Sursa – ECONOMICA.net

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER