Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Cât de scumpă este apa furnizată la robinetele locuitorilor din județul Cluj. Unde se bea cea mai scumpă apă

Publicat acum

pe

3,77 de lei pentru un metru cub de apă este suma medie practicată în România de companiile care furnizează servicii de apă şi canal, scrie Adevărul.

Cea mai ieftină apă este furnizată la robinetele locuitorilor din Gorj: 2,64 de lei, cu tot cu TVA. Locuitorii din Cluj şi Sălaj sunt, de asemenea, în topul celor care plătesc cele mai mici preţuri pentru furnizarea apei potabile, compania de apă din aceste judeţe facturând 2,87 de lei, cu tot cu TVA, pentru fiecare metru cub de apă înregistrat de contoare.

La polul opus, cel mai mare preţ al apei potabile este cel din Buzău, unde compania de apă încasează de la populaţie câte 5,06 lei, TVA inclusă, pentru fiecare metru cub de apă.

Tot în limita superioară a clasamentului se mai situează locuitorii din Hunedoara şi Constanţa, unde preţul unui metri cub de apă este de 4,6, respectiv 4,46 de lei. Preţurile operate de companiile din domeniu sunt diferite în funcţie de investiţiile realizate în reţele şi instalaţii. Cum în majoritatea ţării, reţelele de apă şi canal au făcut obiectul unor modernizări din fonduri nerambursabile, proiectele care au stat la baza accesării acestor fonduri au prevăzut şi indexări ale preţurilor, explică lucrătorii din domeniu.

În noul exerciţiu financiar european, noi fonduri urmează a fi accesate de operatorii reţelelor de apă şi canal, prin urmare preţurile sunt de aşteptat a fi modificate. La Sibiu, spre exemplu, politica preţurilor este negociată şi cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, instituţie care asigură cofinanţarea necesară proiectelor europene.

Canalizarea schimbă clasamentul

Cum facturile emise pe numele românilor nu includ doar costurile livrării apei potabile, ci şi cele aferente serviciilor de canalizare, clasamentul întocmit în funcţie de preţul apei se modifică. Astfel, pentru fiecare metru cub de apă consumată şi, mai apoi, ajunsă în sistemul de canalizare, cel mai mic preţ îl au locuitorii din judeţul Prahova: 4,41 de lei, cu tot cu TVA. Urmează locuitorii din Ilfov (4,97 de lei) şi, respectiv, cei din Teleorman (4,97 de lei). În topul clasamentului se află constănţenii (8,78 de lei pe metrul cub de apă şi metrul cub de apă ajuns în canalizare), urmaţi de locuitorii judeţelor Argeş (8,51 lei) şi, respectiv, Dâmboviţa (8,42 de lei).

Județul Cluj ocupă locul 23 la acest capitol, locuitorii fiind nevoiți să scoată din buzunar 7,03 lei (TVA inclus) pentru un metru cub de apă ajuns în canalizare.

Media preţului pentru un metru cub de apă şi serviciile aferente de canalizare la nivel naţional este de 6,85 de lei, cu tot cu TVA.

 

Sursa – Adevarul.ro

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER