Conectează-te cu noi

Naţional

CCR a validat REFERENDUMUL pe justiţie şi a respins contestaţiile

Publicat acum

pe

Curtea Constituţională a României a validat, astăzi, referendumul pe justiţie şi a respins cele cinci contestaţii. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că decizia Curţii Constituţionale prin care a validat referendumul pe justiţie din 26 mai obligă toate forţele politice „să pună de urgenţă în aplicare votul cetăţenilor”.

„Peste 6,5 milioane de români au spus „DA!” la referendumul pe care Preşedintele Klaus Iohannis l-a convocat ca urmare a asaltului permanent dus în ultimii ani de PSD şi ALDE împotriva statului de drept. Votul popular masiv dat pentru România europeană şi democratică, în care justiţia trebuie să rămână independentă, a fost o sancţiune drastică la adresa tuturor încercărilor de a modifica legislaţia penală şi de a-i scăpa pe politicienii corupţi de rigorile legii. Totodată, cetăţenii au transmis clar actualei guvernări să renunţe de îndată la practica abuzivă a legiferării prin intermediul Ordonanţelor de Urgenţă”, a afirmat Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale. Şeful statului a mai atras atenţia că, pe 26 mai, „cetăţenii au respins categoric demagogia şi discursul anti-european şi anti-justiţie susţinut de PSD-ALDE”, conform sursei citate.

„Coaliţia de guvernare, care a refuzat să semneze Acordul Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României, trebuie să înceteze să îi mai sfideze pe români, ignorând opţiunile clar exprimate prin vot la referendumul validat astăzi de CCR”, a arătat preşedintele României. Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului să transpună cu celeritate în legislaţie toate prevederile stipulate în Acordul Politic Naţional, pe care l-a iniţiat „pentru a fi respectată pe deplin voinţa suverană a cetăţenilor români în favoarea statului de drept şi împotriva modificărilor de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, exprimată ferm şi fără echivoc la referendum”. Contestaţiile au fost respinse deoarece judecătorii Curţii au constat că procedurile de desfăşurare ale referendumului au fost corecte, potrivit unor surse ale CCR. De asemenea, magistraţii Curţii au validat referendumul şi au constatat că acesta este unul consultativ, au adăugat sursele citate.

Decizia de validare a referendumului şi de respingere a contestaţiilor a fost luată în unanimitate de judecătorii Curţii Constituţionale.

Potrivit legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR, „înainte de a fi publicată în Monitorul Oficial, hotărârea Curţii Constituţionale este prezentată Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună”.

La referendumul pe justiţie convocat de preşedintele Klaus Iohannis au fost depuse cinci contestaţii referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea a referendumului.

Potrivit datelor finale centralizate de BEC, la referendumul pe teme de justiţie, din 7.922.591 de participanţi, 6.459.383 de răspunsuri au fost favorabile întrebării referitoare la interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie. De asemenea, la întrebarea privind interzicerea adoptării OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, 6.477.865 de răspunsuri au fost favorabile.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER