Conectează-te cu noi

Naţional

CCR: Sesizarea Avocatului Poporului pe OUG 13 – respinsă ca inadmisibilă

Publicat acum

pe

Șeful CCR Valer Dorneanu a anunțat că CCR a respins cererea Avocatului Poporului ca inadmisibilă cu majoritate de voturideoarece OUG 13 a fost abrogată. Prin urmare, sesizarea Avocatului Poporului a fost respinsă ca inadmisibilă, a spus Valer Dorneanu, potrivit stiripesurse.ro.

În asemenea cauze noi veridicăm în primul rând legalitatea sesizării şi în al doilea rând verificăm admisibilitatea cererii. Verificând legalitatea sesizării am constatat că Avocatul Poporului era îndreptăţit să ne sesizeze, referindu-se la o Ordonanţă care era în vigoare. În ceea ce priveşte admisibilitatea cererii, potrivit articolului 29 din legea noastră de organizare noi verificăm constituţionalitatea ordonanţelor şi a legilor în vigoare. Din punctul ăsta de vedere vă rog să constataţi că OUG 13 a fost abrogată, e drept că a fost abrogată după sesizarea Avocatului Poporului şi din punctul ăsta de vedere noi nu putem constata admisibilitatea sesizării dacă Ordonanţa a îndeplinit condiţiile de extraordinar, de urgenţă. Nici pe fond, nici pe posibilitatea intrinsecă de control am luat decizia, cu majoritate de voturi de respingere a sesizării ca devenită inadmisibilă. Am zis că a devenită inadmisibilă pentru că abrogarea a intervenit după depunerea sesizării”, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care Ordonanța 14 va fi respinsă de Parlament, Valer Dorneanu susține că CCR ar trebui să se pronunțe pe constituționalitate.

Atât din pledoria Avocatului Poporului și a procurorului am dedus că noi ar trebui să ne pronunțăm asupra constituționalității, pentru că s-ar putea ca la râdul ei să fie abrogată. Și atunci nu știu ce consecințe se produc. Noi nu judecăm o cauză după supoziții”, a mai spus Dorneanu, potrivit sursei citate.

Amimtim că miercuri Curtea Constituțională a decis că nu s-a creat un conflict juridic de natură constituțională între puterea judecătorească și cea executivă, respectiv între Parlament și Guvern. CCR fusese sesizată de Consiliul Superior al Magistraturii și de președintele Klaus Iohannis în legătură cu adoptarea OUG 13 care opera mai multe modificări Codului penal și Codului de procedură penală.

 

Sursa – stiripesurse.ro

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER