Conectează-te cu noi

Naţional

Ce NU este bine să faci a doua zi de Rusalii, în Lunea Sfântului Duh

Publicat acum

pe

După sărbătoarea din Duminica Rusaliilor, Pogorârea Sfântului Duh, luni este sărbătoarea Sfintei Treimi.

La zece zile după Înălțarea lui Hristos, respectiv la 50 de zile de la Învierea Sa, prăznuim Rusaliile – Pogorârea Sfântului Duh, cunoscută și sub denumirea de Cincizecime. Aceasta este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, împreună cu cea a Paştilor, sărbătoare în care este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. După Duminica de Rusalii urmează Lunea Sfântului Duh, vine cu o serie de obiceiuri și tradiții, iar oamenii știu și ce nu au voie să facă în această zi.

După sărbătoarea din Duminica Rusaliilor, Pogorârea Sfântului Duh, luni este sărbătoarea Sfintei Treimi. Sfânta Treime (Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh) este prăznuită a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor. De Sfânta Treime, Biserica ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi.

Pe lângă obiceiurile tradiționale, de Rusalii există și o serie de superstiții. Iată ce nu trebuie să faci în Lunea Sfântului Duh:

  • Este interzis să te cerți fiindcă vei fi luat din Rusalii.
  • În ziua a doua de Rusalii, oamenii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare frunze de nuc sau de tei sfințite la biserică, pentru a nu fi luați din Rusalii sau pociți de către Ielele neiertătoare.
  • De Rusalii, timp de 9 săptămâni, nu se vor mai culege ierburi de leac.
  • De Rusalii nu e bine să te cerţi, fiindcă vei fi „luat din Rusalii”.
  • De Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și te pot pedepsi.
  • De Rusalii nu se intră nici în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni, deoarece, conform miturilor populare, te poți întâlni cu spiritele rele.
  • Cine lucrează de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarece nu cinstește și prețuiește cum se cuvine această sărbătoare extrem de importantă a creștinătății.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER