Conectează-te cu noi

Naţional

Ce se va întâmpla dacă ROBOR va ajunge la 4%. Previziunile BNR

Publicat acum

pe

Companiile vor resimţi creşterea ROBOR-ului din ultimele luni ale acestui an în ianuarie 2018, când băncile vor actualiza dobânzile la credite, scrie Ziarul Financiar.

Companiile locale nu sunt pre­gă­ti­te să facă faţă creşterilor de do­bân­dă, mai mult de jumătate dintre firmele cu credite în lei şi în euro fiind afectate semnificativ de o eventuală majorare cu 3 puncte pro­cen­tua­le a ratei dobânzilor atât la lei, cât şi la euro, po­trivit unui sondaj efectuat de BNR în luna septembrie 2017.

Trei puncte procentuale în plus peste un nivel al ROBOR-ului de circa 1% (valoarea de la momentul realizării studiului) este limita ma­­ximă pe care multe firme locale şi o pot per­mi­te. Cu alte cuvinte, un ROBOR de 4% s-ar dovedi catastrofal pentru investiţii şi ar tri­mite ma­­joritatea companiilor private în inca­pacitate de plată. Ieri, ROBOR la trei luni, referinţa pen­tru creditele în lei ale populaţiei şi com­paniilor, se situa la 2,1%.

Creşterea reală a dobânzilor nu este însă o perspec­tivă îndepărtată, dimpotrivă. Firmele şi populaţia se vor trezi cu rate mai mari de plată la bancă în prima luna a anului viitor, în condiţiile în care în ianuarie băncile îşi vor actualiza dobânzile şi vor include în noile rate creşterea ROBOR-ului din perioada septembrie-decem­brie 2017. „Creşterea ROBOR se va ve­dea în ianuarie, când băncile vor actualiza do­bân­zile şi vor transfera fluctuaţiile indicelului în rata plătită de client. Noi nu transferăm creş­terea dobânzilor la client“, a spus Gabriel Creţu, ma­naging partner al Adwisers IFN, companie spe­cializată în creditarea IMM-urilor.

Aproximativ 40% dintre companiile chestionate de BNR precizează că rata medie a dobânzii la creditele în lei pe care le au în derulare se situează în intervalul 3-5% pe an, în timp ce pentru 46% din firmele care au credite bancare rata de dobândă este cuprinsă între 2 şi 4% pe an.

Potrivit BNR, creşterea dobânzilor s-ar sim­ţi mai acut în cazul firmelor cu credite în euro. Pe lângă iminenţa majorării Euriborului la trei luni (în prezent situat la -0,329%) şi implicit a dobânzilor, firmele cu credite în euro, dar înca­sări în lei, mai au problemă pe cap, respectiv depre­cierea leului care le majorează ratele.

 

Sursa – Ziarul Financiar

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER