Eveniment
Centru de evaluare pentru pacienții infectați, la Dej. Ce este și cine poate merge acolo
Publicat acum
3 anipe
Guvernul a aprobat înființarea a 230 de centre de evaluare COVID-19 în România. Acolo, bolnavii confirmați cu SARS-CoV-2 vor putea merge pentru analize medicale amănunțite și pentru a primi tratament, inclusiv antivirale, pentru acasă. Un astfel de centru va funcționa și în Dej.
Conform unui ghid elaborat de Ministerul Sănătății, dacă testul unei persoane se dovedește a fi pozitiv, acesta va rămâne sub monitorizarea medicului de familie, dacă nu are factori de risc. Dacă, însă, are cel puțin doi factori de risc, ea va merge la aceste centre de evaluare nou înființate. Factorii de risc principali sunt: boli cardiovasculare, diabetul zaharat, obezitate, boli respiratorii cronice, insuficiență renală cronică, hepatopatii cronice, sistem imunitar deficitar, dar și vârsta de peste 65 de ani.
Ce se întâmplă în centrele de evaluare?
Bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2 se vor putea prezenta în aceste centre fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR, pentru evaluarea stării de sănătate și pentru a primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent de statutul de asigurat. În centrul de evaluare, pacientul este supus unor analize medicale, i se măsoară temperatura, saturația de oxigen, i se ia tensiunea, îi sunt evaluare simptomele.
Există și serviciu de evaluare imagistică, adică posibilitatea de a face o radiografie pentru a vedea dacă există afectare pulmonară. După parcurgerea acestor pași, un medic va stabili schema de tratament, iar în centrele de evaluare vor putea fi prescrise inclusiv antivirale, medicamente care până acum erau disponibile exclusiv în spitale.
În județul Cluj vor fi amenajate 9 asemenea centre. Unul dintre ele este la Spitalul Municipal Dej. Interval de funcționare: Luni-vineri, între orele 08:00 -15:00. Capacitate de evaluare: 20 de persoane/zi, 2 paturi pentru spitalizare de zi.