Conectează-te cu noi

Naţional

Certificatele energetice: ce sunt, pentru ce tipuri de imobile sunt obligatorii și cum se obțin

Publicat acum

pe

Certificatele de performanță energetică sunt documente absolut obligatorii pentru o categorie largă de imobile. Ele sunt acte cu caracter informativ, care atestă încadrarea unui apartament sau a unui imobil întreg într-o anumită clasă energetică, în comparație cu un alt imobil de referință.

Pentru ce tipuri de clădiri sunt necesare certificatele energetice?

Cunoscute în mod oficial drept Certificate de Performanță Energetică, documentele sunt necesare, potrivit Legii 273/2005 și a Legii 159/2013 pentru următoarele tipuri de clădiri:

  • blocuri destinate locuirii;
  • clădiri de birouri;
  • spitale;
  • locuințe unifamiliale (case sau vile);
  • restaurante;
  • hoteluri;
  • clădiri de învățământ (grădinițe, școli, universități);
  • clădiri amenajate pentru desfășurarea comerțului sau pentru activități sportive;
  • pentru celalalte tipuri de clădiri care consumă în mod activ energie.

Care sunt pașii pentru obținerea certificatelor energetice?

Contactarea unui auditor energetic atestat – este primul pas necesar de efectuat pentru obținerea unui asemenea certificat.

Întocmirea dosarului – proprietarii de imobile trebuie să înmâneze specialistului atestat copii după anumite acte ale clădirii (auditorul vă poate da toate informațiile necesare)

Consultarea documentației – după ce solicitanții certificatelor au actele necesare, le vor preda în copie auditorului energetic, iar acesta le va studia pentru a obține o serie de informații necesare despre clădire.

Vizitarea imobilului – cel de-al treilea pas constă în vizitarea imobilelor de către auditorul  energetic pentru observații și măsurătorile necesare.

Calcule de specialitate – folosind datele pe care le-au colectat în teren, dar și informațiile din dosar, audiitorii energetici calculează consumul energetic al fiecărui imobil în parte, urmând ca ulterior să îl încadreze într-una din cele 7 clase energetice, unde A estea cea mai bună clasă, iar G este clasa cu cel mai mic nivel de eficiență energetică.

Eliberarea certificatelor – după ce au fost parcurși toți pașii menționați anterior, are loc eliberarea certificatelor energetice propriu-zise.

Contractele de vânzare/cumpărare care nu au la dosar certificatele energetice pot fi oricând anulate în instanță (nulitate relativă).

Potrivit legii, aceste documente sunt absolut necesare pentru recepția finală a clădirilor nou construite, dar și pentru contractele de vânzare/cumpărare, respectiv pentru închirierea imobilelor.

Există și câteva excepții, situații în care certificatele energetice nu sunt necesare: clădiri protejate, imobile care au o valoare istorică ori arhitecturală deosebită, clădiri provizorii (care urmează să fie folosite pentru cel mult 2 ani), dar și lăcașuri de cult, de exemplu.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER