Conectează-te cu noi

Administraţie

Cine va fi VICEPRIMARUL municipiului Dej? Două femei sunt favorite!

Publicat acum

pe

Consiliul Local Dej ultima sedinta

Două femei sunt favorite pentru a ocupa fotoliul de viceprimar al municipiului Dej, ca urmare a alegerilor locale din 5 iunie.

Duminica trecută, Morar Costan (PSD) câștiga Primăria Dej cu 62,17% dintre voturi, la o diferență zdrobitoare față de principalul său contracandidat Aurelian Mureșan (PNL) – 25,46%. Totodată, dejenii au preferat lista PSD propusă pentru Consiliul Local Dej și au votat în număr extrem de mare nume precum Bradea, Boian, Muncelean sau Husa. Astfel, ca urmare a acestor rezultate, social-democrații din Dej și-au asigurat nu mai puțin de 11 scaune în viitorul Consiliu Local, cel mai bun rezultat al unui partid politic, de la Revoluţie până în prezent în municipiul Dej.

Având majoritate clară, la ședința de învestire a noului CL, PSD-iștii ar putea vota și numi un viceprimar de aceeași coloratură politică (dintre cei 11 aleși), fără să fie nevoiți să facă alianțe cu nimeni. Unghiul de abordare se modifică puțin dacă privim ce se întâmplă la Cluj, acolo unde se dă o adevărată bătălie pentru Consiliul Județean Cluj.

Nu mai e pentru nimeni un secret că UDMR va ”unge” șeful la Consiliul Județean Cluj. Liberalii au obținut 18 mandate, PSD-iștii 12, în timp ce UDMR s-a ales cu șapte reprezentanți în forul județean. Practic, cine bate palma cu UDMR (fie PSD, fie PNL) va controla județul.

Ca urmare a acestei situații, ungurii au mai multe pretenții care diferă de la negociere la negociere și de la un partid la altul: să își păstreze viceprimarul la Cluj-Napoca (posibil Horvath Anna), să aibă președinte la CJ Cluj (posibil Vakar Istvan), să aibă președintele și un vicepreședinte la CJ Cluj sau să obțină viceprimari în mai multe localități ale județului, inclusiv în municipiul Dej. Toate aceste ”variante” pot fi și combinate între ele, după cum au mărturisit liderii politici de la Cluj.

Ce ar însemna o alianță PSD-UDMR la nivel de județ? Șanse destul de mari ca UDMR – pe lângă celelalte doleanțe la nivel de Primăria Cluj-Napoca sau Consiliul Județean Cluj – să ceară și funcția de viceprimar al municipiului Dej. Astfel, deși PSD-iștii vor avea majoritate clară în noul CL Dej s-ar putea vedea nevoiți să ”se sacrifice” și să cedeze această funcție, de dragul ”județului”. În această variantă, ipotetică, Anamaria Kovrig – președintele UDMR Dej – ar fi favorită să ocupe funcția de viceprimar al municipiului Dej. De precizat că Anamaria Kovrig și Lorand Varga sunt singurii doi reprezentanți ai maghiarilor în viitorul CL Dej.

Varianta a doua presupune ca PNL să se înțeleagă cu UDMR la nivel de județ, iar PSD – și automat și dejeanul Cornel Itu, numele propus pentru șefia CJ Cluj – să fie marele perdant. La nivelul Consiliului Local Dej, această manevră ar limpezi cu siguranță apele: unul dintre cei 11 social-democrați proaspăt aleși va deveni viceprimar.

Numele cel mai vehiculat în aceste zile este cel al juristei Dora Muncelean. Aflată la al treilea mandat de consilier, Dora Muncelean este cel mai experimentat ales local PSD, în comparație cu noii ei colegi (excepție Nicolae Lazăr). Inevitabil, spun sursele noastre, Muncelean este și alegerea partidului (și mai ales a primarului) pentru a ocupa funcția de viceprimar, mai ales că este unul dintre cei mai apreciați consilieri din actualul for decizional. Sigur, PSD Dej are și două variante de rezervă în caz că Dora Muncelean nu își dorește să ocupe funcția ocupată la acest moment de Aurelian Mureșan.

Noul viceprimar al Dejului va fi cunoscut în câteva zile, atunci când va avea loc ședința de învestire a noului CL.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER