Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

CJ Cluj va reabilita faţadele Palatului Bánffy, clădirea care găzduieşte Muzeul de Artă din Cluj

Publicat acum

pe

loading...

Alin Tișe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, a iniţiat un proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Reabilitare faţade Palatul Bánffy – Muzeul de Artă Cluj”, proiect ce urmează a fi supus spre aprobare plenului forului deliberativ judeţean.

Necesitatea reabilitării acestei perle arhitecturale a municipiului Cluj-Napoca şi a întregii Transilvanii este relevată de documentaţia elaborată în acest scop, ca pas premergător executării lucrărilor la obiectivul ,,Reabilitare faţade Palatul Bánffy – Muzeul de Artă Cluj” – Monument istoric situat în Cluj-Napoca, Piaţa Unirii nr. 30. Potrivit acestui raport, faţada principală – vest şi faţada posterioară – est, sunt degradate la nivelul finisajelor, elementelor decorative şi închiderilor, dar şi la nivelul elementelor structurale, existând riscul de căderi parţiale ale acestora.

În acest sens, potrivit documentaţiei în cauză, avizată deja favorabil de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale – Direcţia Patrimoniu Cultural, se propune realizarea unui sistem eficient de evacuare a apelor pluviale, de protecţie la umiditatea solului, reţeseri, injectări pentru refacerea continuităţii diafragmelor, fixarea componentelor de piatră. Astfel, sunt necesare lucrări de restaurare a faţadelor est şi vest, respectiv a gangului principal de sub logie, în rezalitul central.

De maximă necesitate sunt lucrările de restaurare a faţadei vestice, în vederea punerii în siguranţă a elementelor şi finisajelor, reîmprospătării aspectului şi armonizării din punct de vedere estetic şi faţadei la frontul Pieţei Unirii. Intervenţiile vor cuprinde inclusiv lucrări de refacere/reparare a elementelor învelitorii şi a sistemului de preluare şi conducere a apelor pluviale, respectiv restaurarea elementelor artistice, îndeosebi a celor de piatră.

Toate aceste lucrări de reabilitare a Palatului Bánffy, clădire compusă din două corpuri, amplasate pe un teren cu o suprafaţă totală de 3.284 de m², urmează să se desfăşoare pe parcursul a doi ani calendaristici, conform graficului de eşalonare propus – anul 1 – cca. 58 % şi anul 2 – cca. 42 %, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la 4.549.008 de lei, la care se adaugă TVA.

Prin intermediul acestei iniţiative îmi doresc să evităm riscul de a pierde o serie de elemente extrem de valoroase din punct de vedere artistic, cultural şi istoric, contribuind în acelaşi timp la creşterea atractivităţii patrimoniului arhitectural din centrul istoric al Clujului. Totodată, lucrările de reabilitare propuse au ca scop crearea unui cadru adecvat pentru multitudinea de evenimente culturale găzduite de Palatul Bánffy”, a declarat Alin Tișe, preşedintele Comsiliului Judeţean Cluj.

Reamintim în acest context faptul că, deşi s-a luat decizia ca o parte a Palatului Bánffy să fie retrocedată, legislaţia în vigoare prevede ca Muzeul de Artă să îşi poată continua activitatea în acest imobil pentru o perioadă de 10 ani. Totodată, în varianta în care, la finalul acestei perioade proprietarul ar decide să vândă cota-parte care îi revine, Consiliul Judeţean Cluj va putea decide să îşi exercite dreptul de preempţiune, achiziţionând imobilul. În acelaşi timp, forul judeţean va putea pretinde recuperarea acestor sume pe care le investeşte în lucrările ce urmează a fi efectuate.

Potrivit prevederilor legii numărul 153 din anul 2011, actualizată, privind măsurile de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, Consiliul Judeţean Cluj, în calitate de deţinător al unei clădiri care, prin nivelul de degradare a sistemului de închidere perimetrală, pune în pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi siguranţa populaţiei şi/sau afectează calitatea mediului înconjurător, a cadrului urban construit şi a spaţiilor publice urbane, este obligat ca, din proprie iniţiativă, să ia măsuri de realizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei clădiri.

 

FOTO – Arhivă

Ştiri din zonă

Tentativă de spargere la Beclean! A încercat să intre într-un apartament cu intenția de a fura

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

În urma investigațiilor efectuate într-un dosar penal deschis pentru tentativă la infracțiunea de furt calificat, polițiștii din Beclean l-au identificat pe un tânăr de 24 de ani, din Năsăud, bănuit de comiterea faptei. Polițiștii s-au sesizat din oficiu, la data de 12 ianuarie.

În fapt, la data de 12 ianuarie 2020, un bărbat din Beclean a publicat pe o pagină de socializare faptul că, la data de 11.01.2020, o persoană necunoscută ar fi forțat ușa de acces în scara blocului în care locuiește și ar fi încercat să intre în locuința sa, cel mai probabil cu intenția de a sustrage bunuri. Bărbatul a reținut semnalmentele persoanei bănuite, fapt care a ajutat polițiștii la identificarea acesteia.

În continuare, polițiștii din Beclean efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal, pentru stabilirea întregii activități infracționale.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Tânăr din Mintiu Gherlii, condamnat la închisoare cu executare pentru „tulburarea ordinii și liniștii publice”!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

La data de 15 ianuarie, în jurul orei 21:00, polițiștii din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Gherla au depistat un tânăr pe numele căruia era emis un mandat de executare a unei pedepse privative de libertate.

Cel în cauză – un tânăr de 27 de ani, din Mintiu Gherlii, are de executat 10 luni de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de „tulburarea ordinii și liniștii publice”, în baza mandatului emis de către Judecătoria Gherla.

Tânărul a fost predat reprezentanților Penitenciarului Gherla.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Tineri bănuiți de mai multe spargeri în comuna Jucu, identificați de polițiștii gherleni

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

În urma investigațiilor efectuate, polițiștii din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Gherla au identificat trei tineri bănuiți de comiterea unor furturi.

În fapt, la data de 21/22 decembrie 2019, doi tineri în vârstă de 16 și 18 ani, din Apahida, respectiv Jucu, ar fi pătruns în locuința unei persoane din Jucu de Sus, iar din interior ar fi sustras trei telefoane mobile și circa 500 de lei. În urma identificării acestora, telefoanele mobile au fost recuperate.

De asemenea, în urma cercetărilor efectuate, a fost identificat un minor în vârstă de 15 ani, din comuna Apahida, bănuit că, în perioada mai – octombrie 2019, ar fi pătruns prin efracție, de două ori, în locuința unei persoane Jucu de Sus, sustrăgând circa 4.000 de lei, precum și alte bunuri.

În continuare se efectuează cerceetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, faptă prevăzută de Codul penal.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare