Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Clubul de pictură „Elena Szervaczius” a fost înfiinţat la Colegiul „Andrei Mureşanu” din Dej – FOTO

Publicat acum

pe

Elevii pasionați de pictură din cadrul Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Dej vor avea ocazia să își urmeze pasiunea în cadrul Clubului de pictura “Elena Szervaczius”.

Acesta a fost deschis vineri, 12 mai, în cadrul internatului Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Dej.

Tiberiu Szervaczius, fiul respectatei și regretatei pictorițe, a fost prezent la inaugurare, ușor emoționat de faptul că acest club de pictură va purta numele mamei sale.

Profesorii Constantin și Cristina Albinetz sunt cei care au făcut propunerea ca acest club de pictură să poarte numele pictoriței dejene Elena Szervaczius.

Elena Szervaczius (1932 – 2015), cea mai îndrăgită pictoriță din Dej, a fost o personalitate marcantă a artei românești contemporane.

A făcut liceul la Dej, iar studiile superioare la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secţia pictură, clasa profesorului Aurel Ciupe, promoţia 1958.

A suferit mult în timpul studiilor, fiind exmatriculată pe motive politice și reprimită înapoi la studii după insistențele prof. univ. dr. Aurel Ciupe.

Lucrări ale artistei sunt prezente în colecţiile de artă din România, Franţa, Germania, Austria, Ungaria, SUA, precum şi în muzee de artă.

La acest eveniment au participat mai multe oficialități locale, în frunte cu primarul Morar Costan, viceprimarul Teodora Muncelean, numeoși profesori, iubitori de artă, dar și elevi ai instituției dejene.

Mi-a facut placere sa particip la evenimentul de deschidere, marcat si de prezenta fiului celei mai indragite pictorite din Dej, Tiberiu Szervaczius, initiativa fiind una demna de apreciat, ca un omagiu adus artistei care in 10 mai ar fi implinit 85 de ani, munca si pasiunea “Doamnei Szervaczius”, concretizatizandu-se in lucrari deosebit de apreciate, care au participat la numeroase expozitii, multe dintre ele facand parte din colectii de arta din tara si strainatate”, a scris primarul Morar Costan, într-o postare pe Facebook.

 

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER